Saját társkereső oldalt indít az iráni kormány

Iránban szigorú szabályok tiltják a házasságon kívüli szexet. De van egy kiskapu, amit évek óta kihasználtak a fiatal párok: az iszlám síita ágában ugyanis létezik a „sigheh”, vagyis az ideiglenes házasság intézménye, amely maximum néhány óráig tart. A perzsa országban egész társkereső- és randihálózatot sikerült kiépíteni eköré. Teherán most úgy döntött: a saját kezébe veszi az ügyet, a kormány saját társkereső oldalt indít.

Az iráni kormány a héten olyan tervet nyújtott be a parlamentnek, mellyel felvenné a harcot az „immorálisnak” nevezett online társkereső oldalakkal és hálózatokkal. Mégpedig úgy, hogy saját, hatóságok által ellenőrzött, állami kézben lévő társkereső oldalt indítana a harminc év alatti fiataloknak. Jelenleg ők teszik ki Irán hetvenhét milliós  lakosságának több mint a felét.

A kormány új weboldalán a „fiatalok bejelentkezhetnek, bemutathatják magukat, párt kereshetnek az iszlám szellemében”. Egyelőre még nem részletezték, hogy ez az „állami párkereső oldal” hogyan működne: nem tudni, hogy képeket lehet-e feltölteni, és engedélyezik-e a chat-es opciót. De az már biztos, hogy tanácsadók és pszichológusok százai fognak dolgozni az oldalon.

Mahmúd Golrázi, az ifjúságügyi tárca vezetője azt közölte: Iránban 300 társkereső oldalt találtak „illegálisnak és erkölcstelennek”, ezek közül nem egy felajánlotta az ideiglenes házasság lehetőségét. A miniszter pozitívan tekint az állami társkereső projektre: szerinte rövid időn belül 100 000 házassággal lehet több az országban, és megoldódhat az iráni szinglik kérdése. Esetleg a válások száma is csökkenhet.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez