Rommel nyomában az idei Saharun sivatagi túra

Negyedik alkalommal vágnak neki idén a Szaharának: a Saharun Adventure sivatagi túrának és navigációs versenynek a homokdűnék magyar szerelmesei. A mintegy 30 fős konvoj március 12-én, csütörtök reggel 9 órakor a Lurdy ház parkolójából vág neki a közel kéthetes, nem mindennapi izgalmakat tartogató kalandnak. A legfontosabb tudnivalókról, illetve a tervezett útvonalról hétfőn délután, a rajt helyszínén számoltak be a szervezők a sajtó képviselőinek.

Polgár András, a kalandtúra és verseny megálmodója elmondta, hogy anno azért esett Tunéziára a választásuk, mert nagyon szeretik a Szaharát, amely hazánkhoz legközelebb ebben az észak-afrikai országban húzódik. A pályaírást, az útvonal, illetve a szálláshelyek bejárását idén januárban intézték a futam szervezői. A 30 résztvevő csapat fele a verseny, másik fele pedig a túra kategóriában képviselteti magát, és összesen 4325 km-t tesz meg a két hét során.

A programban főként off-road terep szerepel, a sivatag szerelmesei sósvízben, tengerparton és természetesen homokdűnéken is tesztelhetik tökéletesen felkészített „gépeik” alkalmasságát, harcedzettségét. A túra azonban korántsem a száguldásról szól majd, sőt a gyorshajtást egyenesen büntetik a szervezők, akik igen élvezetes, ugyanakkor a nevezetességeket is bemutató feladatsorokat találtak ki a résztvevőknek. Látnivalóban pedig biztosan nem lesz hiány, hiszen a túra érinti majd azt az útvonalat, amelyen Erwin Rommel, a második világháború német hadseregének afrikai parancsnoka is közlekedett, de a sofőrök és mitfahrereik a 2003-as Dakar-rali egy szakaszán is tesztelhetik majd vezetési képességeiket. És ha már a történelemről is szó esett, akkor érdemes megjegyezni, hogy a konvoj olyan filmtörténeti helyszíneket is meglátogat majd, mint ahol a Csillagok Háborújának vagy éppen Az angol betegnek a jeleneteit forgatták.

Tunézia ugyanis sokkal többet nyújthat, mint impozáns tengerpartjait, amelyeket már sok magyar ismer és kedvel. Éppen ezért a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal legfontosabb célja most az, hogy az ország egyéb értékeire, tájegységeire, így a többi közt a Szaharára is felhívja a külföldi látogatók figyelmét –  jegyezte meg Leith Ben Zakour igazgató, aki a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy partneri megállapodást kötöttek a Saharun szervezőivel. Így együttes erővel népszerűsíthetik a versenyt, valamint az észak-afrikai ország főbb értékeit, látnivalóit. A közös akciótól azt remélik, hogy ezáltal egyre többen fedezik majd fel a Szahara nyújtotta szépségeket is, és jövőre akár már dupla annyian állnak majd rajthoz, mint 2015-ben.

Persze a legendás sivatag minden titokzatossága mellett igen kemény, embert próbáló terep, amely hiánytalan felszerelést (például bukósisakot, tűzoltó palackot, homokvasat) valamint gyakorlott sofőröket kíván. Cserébe viszont nem mindennapi élményekkel kárpótolja a végtelen homokmezők vendégeit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez