Svájc hadianyagot szállított Oroszországnak az ukrajnai válság kellős közepén

A 91 millió svájci frankos (85 millió eurós ) rekordüzletről most adtak hírt a svájci lapok. Lengyelország külügyminisztere azonnal bírálta Svájcot, mondván: a hadianyag-szállítás lehetővé tette Oroszország agresszív fellépését.

Gregorz Schetyna lengyel külügyminiszter egy hazai rádiónak úgy nyilatkozott, hogy “bírálni kell Svájcot, amely a szankciók idején hadianyagot szállított Oroszországnak”. A lengyel külügyminiszter hangsúlyozta: az Európai Unió fenntartja az ukrajnai válság miatt hozott szankciókat Oroszországgal szemben.

A svájci hadianyag-szállítmányok egyébként már tavaly ősszel megérkeztek Oroszországba, de csak most adtak erről hírt a lapok. Olyan speciális hálókról van szó, melyeket nem érzékelnek az infravörös érzékelők. A NATO-tagállamok bojkottot rendeltek el hadianyag-szállításra Oroszországba, miután Moszkva annektálta a Krímet. A NATO európai erőinek főparancsnoka nemrég kifogásolta: Oroszország a legkorszerűbb haditechnikát telepíti a Krím félszigetre. Szevasztopol kikötőjében állomásozik Oroszország Fekete tengeri flottája, ezért a Krím félsziget mindigis kiemelt hadászati fontosságú volt Moszkva számára.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 17 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez