Levelet írt Obamának, most a börtönben körmölhet

Az ománi hatóságok egyáltalán nem díjazták egy helyi aktivista akcióját.

A hétvégén egy ománi bíróság három évre ítélte azt az emberjogi aktivistát, aki a vádak szerint veszélyeztette az arab ország nemzetbiztonságát és megzavarta a közrendet. A bűne mindössze annyi volt, hogy 2013-ban nyílt levelet írt Barack Obama amerikai elnöknek. Dzsadád a Perzsa-öböl mentén fekvő szultánságban uralkodó emberjogi helyzetre akarta felhívni az elnök figyelmét, nevezetesen arra, hogy a 2011-es „arab tavasz” óta semmit nem változott a helyzet a szultánságban.

Ezenfelül kérdőre is vonta az amerikai elnököt, hogy miért nem szólal fel az Öböl-menti monarchiában tapasztalt elnyomás és emberjogi problémák ellen. Azt szerette volna elérni, hogy a Fehér Ház gyakoroljon nagyobb nyomást Maszkatra. Ennek eredményeként pedig töröljenek el olyan intézkedéseket, mint például azt, hogy  egy hétig fogva lehet tartani bárkit, vagy hogy házkutatást lehet tartani bírósági végzés nélkül, be lehet vonni ellenzékiek útlevelét.

Habár Ománt a béke és stabilitás szigetének tartják a Közel-Keleten, de az “arab tavasz”  itt is éreztette a hatását. 2011-ben tüntetések voltak Maszkatban és több ománi városban, amit a hatóságok levertek. Két civil vesztette életét, és több tucat aktivistát letartóztattak. Kábúsz bin Szaid al-Szaid szultán ezután ötvenezer új munkahelyet teremtett, bevezette a munkanélküli segélyt, és növelte a magánszektorban dolgozók fizetését is. Ugyanakkor az elégedetlenség nem szűnt meg teljesen és az ománi vezetésben aggódnak amiatt, hogy Kábúsz halálával újra felkelések és zavargások törhetnek ki a szultánságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez