Obama megvétózta a Keystone csővezeték bővítését – Mi jön ezután?

Ígéretéhez híven Barack Obama megvétózta a Keystone csővezeték bővítését lehetővé tevő törvénytervezetet, amelyet a Kongresszus mindkét háza megszavazott korábban. Sokak szerint az elnök második ciklusának utolsó két évében gyakrabban kell majd használnia ezt a jogkörét, miután január óta a Képviselőházban és a Szenátusban is többségbe kerültek a republikánusok. Bizonyos vélemények szerint viszont ez egyáltalán nem biztos.

Obama eddigi elnöksége alatt mindössze kétszer élt vétójogával, utoljára öt évvel ezelőtt. Közvetlen elődeihez viszonyítva ez elenyésző számnak tűnik: George W. Bush 12 tervezetet nem írt alá, ami szintén igen alacsony értéknek számít, apja viszont 44-et, mindössze négy év alatt (1989-1993). Bill Clinton 37 ilyen tervezetet küldött vissza a Szenátusnak.

Figyelembe kell viszont venni, hogy Barack Obama a legkevésbé „termékeny” kongresszusok idején vezeti az Egyesült Államokat, ezért könnyebben össze lehet hasonlítani a vétók számát ha az elfogadott javaslatok arányában nézzük őket. Ez Obama esetében egyelőre 0,1%-on áll. 1973 és 2008 között az összes elnök átlaga 1,9%.

Természetesen szerepet játszik az is, hogy a Kongresszusban éppen melyik párt van többségben. Ebben a tekintetben Obama két évig teljes, majd négy évig szenátusi demokrata többséggel dolgozhatott együtt. A vétók arányát tekintve így alakultak ezek a periódusok:

Mindkét házban az elnök pártja van többségben:

  • Obama: 0,1%
  • A többi elnök (1973-2008): 0,7%

Megosztott kongresszusi többség:

  • Obama: 0%
  • A többi elnök (1973-2008): 3%

Teljesen ellenzéki Kongresszus esetében 1973 és 2008 között ez az érték szintén 3%. Mostani vétójával jelenleg 1,4%-ra ugrott ez a szám Obama esetében. Szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy ez a százalékos arány tovább fog növekedni, sőt nagyobb a valószínűsége, hogy csökken. A Szenátusban ugyanis egyre kevésbé mérvadó, hogy melyik párt van többségben (jelenleg 55-45 a republikánusok javára). Ugyanis, ahhoz, hogy egy tervezet szavazását blokkolni lehessen elég 41 törvényhozó is, ami a demokratáknak továbbra is megvan. Ezzel megakadályozhatják, hogy az elnök asztalára olyan tervezet kerüljön, amit megvétózna.

A Keystone csővezeték esetében nem „falazott” minden demokrata szenátor Obamának, ebben az ügyben ezért volt mégis szükséges a vétó. Hasonló tervezet azonban nem sok várható a következő két évben. Ami a csővezetékhez kapcsolódó javaslatot illeti: a vétó felülbírálásához kétharmados többségre lenne szükség mind a két házban, amire szintén nagyon kevés esély van.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez