Nincs megegyezés a Belbiztonsági Minisztérium finanszírozásáról

A Képviselőház hiába fogadta el az év elején a Belbiztonsági Minisztérium működtetéséről szóló tervezetet, a Szenátusban patthelyzet alakult ki az ügyben. Az álláspontok közeledésére semmi esély, ezért a jelenlegi feltételek mellett úgy tűnik nem lesz kompromisszum.

Az államigazgatás finanszírozása a 2015-ös fiskális év egészére biztosítva van, kivéve a Belbiztonsági Minisztériumot. Az ehhez kapcsolódó költségvetés csak február 27-ig aktuális. Ha addig nem sikerül megszavazni az év maradék részére vonatkozó előirányzatot, akkor a minisztérium forrás nélkül marad.

A republikánusok és a demokraták közötti vita középpontjában Barack Obama egyik rendelete áll, amit 2014 novemberében hozott meg. Ez a rendelet segítséget nyújt az illegális bevándorlók egy részének, hogy törvényes módon az Egyesült Államokban maradhassanak. Ezt a republikánusok hevesen ellenezték, és most azt akarják elérni, hogy a Belbiztonsági Minisztérium költségvetését szabályozó törvény tartalmazza az elnöki hatáskör csökkentését a bevándorolók kérdésében.

A republikánus többségű Képviselőház ezzel a törekvéssel összhangban szavazott meg egy tervezetet januárban a minisztérium további finanszírozásáról, ami a Szenátushoz került. A felsőházban azonban a demokrata szenátorok blokkolják a javaslat szavazásra bocsátását. Ennek feloldásához 3/5-ös többségre lenne szükség, ami nincs meg a republikánusoknak. A Szenátus többségi vezetője már jelezte, hogy nem tudnak egyről a kettőre jutni, ezért ismét az alsóháznak kellene lépnie. A Képviselőház elnöke viszont úgy gondolja, ők már megtették a dolgukat, és most a szenátorokon van a sor, hogy megegyezzenek.

Ha valamelyik fél nem fog engedni, akkor az Egyesült Államok egyik legfontosabb intézménye bénulhat meg bizonyos mértékig. Barack Obama már jelezte, hogy a tervezetet megvétózza, amennyiben nem kerül ki belőle a bevándorlási intézkedéseit veszélyeztető rész, akkor is ha átmegy a Szenátuson. A Kongresszusnak gyorsan cselekednie kell, hogy elkerülje a leállást.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez