Hogy változtatja színét a kaméleon?

Ha egy madagaszkári hím kaméleon nyugodt, akkor kék a bőrének színe. Ha felizgatja egy kívánatos nőstény vagy egy hím vetélytárs megjelenése, akkor a bőre hamarosan sárgás-vörösessé válik. Hogyan és miért?

Kettős kristályszerkezete van a kaméleon bőrének. Ezért tudja 1-2 perc alatt megváltoztatni a színét. Külső hatásra más állatok bőrének a színe is változik, de csak a kaméleon képes arra, hogy saját maga változtassa meg bőrének színét. Svájci kutatók a madagaszkári hím kaméleon bőrének elemzésekor bukkantak rá a megoldásra: a kettős kristályszerkezetre.

A bőr felsőbb rétegében apróbb, egy szinttel lejjebb picit nagyobb kristályok vannak, és ezek módosítják a bőr színét. Maga a bőr a pigmenttartalma szerint vörös, sárga és gesztenyeszínű. De akkor mégis miért tűnik kéknek vagy zöldnek? Mert az apró kristályok kékek, illetve zöld színűek. Nyugalmi állapotban ezek a színek dominálnak. Főként a kék. Ám ha a kaméleon szerelmi lázban ég, vagy pedig harcra készül, akkor kikapcsolja a kék és zöld kristályokat. Így válik láthatóvá a vöröses-sárgás-gesztenyeszínű bőr. Ez tehát a színeváltozás oka, de a kutatócsapat nem állt meg itt: rájött arra, hogy van egy második kristályszerkezet is. Ez egy szinttel lejjebb helyezkedik el a bőrben. Valamivel nagyobb, mint a kék és a zöld kristályok. Mi ezeknek a nagyobb kristályoknak a feladata? Az, hogy megvédjék a bőrt az infravörös sugárzástól és a túlságosan erős napfénytől. Ez az egész testnek fontos, mert így annak belső hőmérséklete nem emelkedik túlságosan magasra.

A kaméleon tehát saját céljai érdekében változtatja a kettős kristályszerkezetet, és ezzel fölényben van az állatvilág többi részével szemben, mely nem képes ilyen változásra. A természet változásaira fel van készülve a kaméleon, de az emberi beavatkozásra nem. Madagaszkáron komoly veszély fenyegeti a természetvédelmi területeket, melyeket egyre jobban szennyeznek. Ez ellen pedig nem véd a kaméleon bőrének kettős kristályszerkezete sem.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez