Varázslókat és boszorkányokat tartóztattak le Tanzániában

A tanzániai kormány eltökélt szándéka, hogy véget vet a brutális rituális szertartásoknak az országban. Ezért hajtóvadászatot indított az illegálisan működő varázslók, boszorkányorvosok, tradicionális gyógyítok és jósok ellen, akik rendszerint ártatlan albínókat gyilkoltatnak meg, hogy testrészeikből csodaitalokat és szerencsehozó talizmánokat készítsenek a fekete mágia hívői számára.

A hatóságok erőteljes fellépését az váltotta ki, hogy az ENSZ nemrég felszólította a tanzániai kormány, hogy vessen véget a sorozatos albínó gyilkosságoknak és brutális szertartásoknak az országban. Az ENSZ szakértői ugyanis attól tartanak, hogy az októberi választások közeledtével megszaporodnak az albínók elleni támadások és gyilkosságok. Korábban több nemzetközi emberjogi szervezet is jelezte, hogy Tanzániában a választások közeledtével több politikusjelölt a helyi boszorkányorvosokhoz fordul segítségért, hogy bebiztosítsa győzelmét. Ilyenkor rendszerint valamilyen véres rituális szertartáson esnek át, ami egy albínó ember meggyilkolásával jár.

Jakaya Kiwete tanzániai elnök még február végén közölte, hogy véget akar vetni ennek a barbár szokásnak, ami szerinte szégyent hoz az országra. Nemrég pedig törvényt is hoztak a boszorkányorvoslás betiltására, amit akár halálbüntetéssel is sújthatnak. A hatóságok már január óta hajtóvadászatot indítottak az illegálisan tevékenykedő „gyógyítók” és más fekete mágia szertartásokat végző személyek ellen. Azóta pedig  225 ember tartóztattak le és a helyi bíróságok legalább 97 ügyben hoztak ítéletet – közölte a rendőrség szóvivője.

A hivatalos adatok szerint a kelet-afrikai országban körülbelül 33 ezer pigmenthiányos bőrbetegségben szenvedő ember él. 2000 óta  legalább 75 albínó esett áldozatul rituális gyilkosságoknak az országban. Nemzetközi szervezetek azonban jelezték, hogy az áldozatok száma magasabb lehet, mert a legtöbb gyilkosságra sosem derül fény. Tavaly decemberben egy 4 éves gyermeket raboltak el Tanzániában, akit azóta sem találnak a hatóságok. Legutóbb pedig egy 18 hónapos albínó csecsemő tűnt el, akinek később már csak a maradványait sikerült megtalálniuk a rendőröknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez