Taposóakna ölt meg két kisiskolást Kolumbiában

Aknára lépett két kisiskolás Kolumbiában, amikor az őserdei övezetben iskolába menet egy elaknásított területre tévedtek.

 

Kolumbiában a városokon kívül gyakori az olyan terület, amelyet vagy a FARC gerillái vagy pedig a kormányerők taposóaknákkal telepítettek tele. Edilberto és Marlon Alexis González Narino államban,  Llorente településen  igyekezett az iskolába, amikor a szerencsétlenség történt. A kolumbiai kormány adatai szerint ezen a területen a FARC gerillaszervezet számos aknát helyezetett el, hgy a kormányerők támadásait kivédje. Mivel az országban 50 éve zajlik a polgárháború a kormányerők és a gerillák között, sok az elaknásított terület.

A közel három éve Havannában zajló béketárgyalásoknak a múlt héten éppen az volt az egyik kedvező fordulata, hogy a két fél megállapodott: közösen szedik fel a  taposóaknákat az országban.

Tudvalevő, hogy miközben egy taposóakna telepítése nem éri el a  20-50 eurót, addig  a hatástalanítása és a felszedése ennek a többszöröse. Az olcsó és hatékony aknatelepítés éppen ezért kedvelt harci eszköz, bár az elmúlt évtizedekben több nemzetközi egyezmény is született a betiltásukra rendkívüli veszélyességük miatt.

A kolumbiai kormány adatai szerint a kolumbiai  vidék elaknásítása, 1990 óta 11 ezer halálos áldozatot követelt a robbanószerkezetek kihelyezése. Az áldotatok 10 százaléka gyermek. Kolumbia az egyik olyan országa a világnak, ahol a legtöbb aknát helyezték ki az egymás ellen harcoló felek – minden nemzetközi tiltás ellenére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez