A Ruandai Nemzetközi Büntetőbíróság utolsó napjai (helyszíni riport)

Az ENSZ Ruandai Nemzetközi Büntetőbírósága (International Criminal Tribunal for Rwanda, ICTR) 1995 óta található a tanzániai Arushában, és ez év végére, az ENSZ útitervének is megfelelően befejezi tevékenységét. Az utolsó napjait élő szervezetnél jártunk. Vörös Zoltán helyszíni beszámolója.

A Büntetőbíróság az „1994. január 1. és 1994. december 31. között Ruanda területén elkövetett népirtásért és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértéséért felelős személyek, valamint a szomszédos államok területén elkövetett népirtásért és egyéb hasonló jogsértésekért felelős ruandai állampolgárok megbüntetésére” jött létre, megalakításáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntött 1994 novemberében, a 955. számú határozat elfogadásával.

A Büntetőbíróság 20 éves fennállása alatt 95 ügyben (személy vagy csoport ellen) indítottak vizsgálatot, és bár a mai napig nyilvántartanak továbbra is szökésben lévő keresetteket, megtalálásukra ennyi idő elteltével már nincs esély. A Büntetőbíróság 56 esetben hozott elítélő határozatot, de több esetben utalta át a döntési jogkört különböző országok bíróságainak. A jelenleg a dán Vagn Joensen által elnökölt Büntetőbíróságnak már csupán egy ügye, egy fellebbezése van hátra, mielőtt végleg befejezi tevékenységét.

Az impozáns arushai Konferencia Központban helyet kapó intézmény hosszú éveken adott helyet a tárgyalásoknak, meghallgatásoknak, hogy aztán a véres népirtásért felelős bűnösöket, a genocídium kitervelőit elítéljék. Az ICTR azonban nem csupán a tárgyalásokat folytatta le, hanem gondoskodott a keresettek megtalálásáról is, külön csapatokat (tracking teams) állítva a felelősök kézre kerítése érdekében – minden eszközt bevetve.

Az intézmény megszűnése ugyanakkor nem jelenti, hogy a felhalmozott tudás kárba veszne. Az ICTR egyik legértékesebb háttérintézménye, az egyik volt tárgyalóteremben kiépített könyvtár továbbra is működni fog. Az itt található dokumentumok a nemzetközi jog és nemzetközi büntetőjog talán legteljesebb gyűjteményét adják, az intézmény igazgatása pedig már átkerült az ENSZ által létrehozott Nemzetközi Büntető Bíróságok Mechanizmusa nevű intézményhez, mely az ICTR-nál dolgozók egy részét is át fogja venni a szervezet megszűnését követően. A gyűjtemény interneten is kereshető, ráadásul érdemes próbálkozni: az interneten érdeklődők számára is biztosítják a tanulmányok és anyagok hozzáférhetőségét.

Fotó: Az arushai Nemzetközi Kongresszusi Központ belső udvara az ICTR információs hivatalának egyik erkélyéről. Készítette Tarrósy István.

HONDURAS-TOURISM-PARACHUTING

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez