Három nő, ha összefog Kigaliban (helyszíni riport)

A népirtást követő időszakban, különösen a 2003-ban bevezetett új alkotmánynak köszönhetően, Ruandában kormányzati és lokális szinten is egyre nagyobb hangsúly helyeződik a nők jogainak, illetve érdekeinek érvényesítésére. Különböző területeket érintve egyre több civil szervezet foglalkozik tehát a női érdekek artikulálásával, amely nem csak közösségépítést, hanem esetenként képzéseken való részvételt is magában foglal. Nincsen ez másképpen Kigali Nyamirambo kerületében sem, ahol M. Aimee Umugeni a helybéli Nyamirambo Women’s Center (NWC) nevű civil szervezet elnökével beszélgettem a ruandai nők jelenlegi helyzetéről. Bagi Judit írása.

 A 2008-ben megalakult, akkoriban mindössze három tagot számláló civil szervezet kifejezetten a Nyamirambo területén élő hátrányos helyzetű nők segítésének céljából szerveződött. Ahogy Umugeni meséli, lakókörnyezetében számos olyan nővel találkozott, akik nemhogy általános iskolai végzettséggel, de az írni és olvasni tudás készségével sem rendelkeztek.

nyamirambo7

A genocídium és egyéb tragikus történetek inspirálták Umugenit arra, hogy létrehozza az NWC-t. Az immáron hét éve stabilan működő, tizennyolc állandó taggal rendelkező központ a szlovén külügyminisztérium időszakos támogatását is magáénak tudhatja, ám mára önálló bevétellel is rendelkezik. A vállalkozó kedvű nők megtanulhatnak írni és olvasni, elsajátíthatják a francia, illetve az angol nyelvet, valamint számítástechnikával és varrással kapcsolatos gyakorlati ismeretekre is szert tehetnek.

nyamirambo9

Az utóbbi két tevékenység azért is bír fontos szereppel, mert az elkészített áruk egyrészről a szervezetnek, másrészről pedig a későbbiek során egyénileg a tagoknak is bevételt nyújtanak. A központ számára financiális forrást tehát az elkészített áruk, valamint az idegenvezetés jelentik. Az idegenvezetés során a szervezet tagjai a környék, amely egyébként Kigali muszlim negyedében helyezkedik el, nevezetességei mellett olyan helyekre kalauzolják el a turistákat, melyek a helyi közösségek mindennapjait képezik ugyan, de legtöbbször láthatatlanok maradnak a külföldiek számára.

nyamirambo10

A tanulás és olvasás népszerűsítésének céljából a szervezet rendelkezik továbbá egy közel ötszáz kiadványt számláló könyvtárral, egy varró szobával, valamint a szervezet tagjai által elkészített termékek értékesítésére létrehozott kis üzlettel, ahol a táskáktól kezdve ruhákon át az ékszerekig számos igényesen elkészített kiegészítő vásárolható.

nyamirambo2 nyamirambo3nyamirambo4nyamirambo5

Umugeni, aki közvetlen és barátságos módon bármely érdeklődővel szívesen osztja meg a szervezet történetét, az NWC működése óta menedzsmentből szerzett egyetemi diplomát, a mindennapok során pedig feleségként és anyaként is helytáll. Nyugodt szívvel mondhatjuk tehát, hogy tevékenysége méltán szolgálhat követendő példaként a ruandai nők számára. (Fotók:Tarrósy István)

HONDURAS-TOURISM-PARACHUTING

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez