Lekapcsolta az Iszlám Állam tádzsik tagjait a kirgiz titkosszolgálat

Éppen az iraki-szíriai térségbe tartott az a három tádzsik állampolgár, akiket feltartóztatott a kirgiz Nemzetbiztonsági Bizottság. Az Iszlám Állam területére kiskorú gyermekeiket is vitték volna.

Kirgizisztánon és Törökországon át csatlakozott volna a dzsihádista terrorszervezethez az a három tádzsik állampolgár, akiket Os repterén tartóztatott le a kirgiz titkosszolgálat – jelentette a regnum.ru hírportál.

A titkosszolgálat tájékoztatása szerint a letartóztatott tádzsikok kiskorú gyermekeikkel együtt akartak Szíriába utazni. A három felnőttet az interneten keresztül egy ismeretlen győzte meg arról, hogy vegyenek részt az Iszlám Állam harcaiban. A feltartóztatottakat már átadták a tádzsik hatóságoknak.

A hivatalos adatok szerint az Iszlám Állam és egyéb terrorista szervezetek soraiban több mint ezer közép-ázsiai (kazah, kirgiz, tádzsik, üzbég, türkmén) állampolgár harcol Szíriában, Afganisztánban és Irakban. A kirgiz hatóságok információi alapján pedig Dél-Kirgizisztánból már több százan utaztak az iraki-szíriai harcok területeire 2012-2014 között.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez