Illegális ovikban tanítják a Koránra a kirgiz gyerekeket

Miközben komoly gondokat okoz az óvodai férőhelyek hiánya a közép-ázsiai országban, egyre több féllegális iszlám intézmény várja a kicsiket. A jelenséget nemcsak az Iszlám Állam fenyegetése miatt nézi rossz szemmel a vezetés.

Jelenleg körülbelül 700 óvoda működik Kirgizisztánban, ami 1.500-al kevesebb a szükségesnél – jelentették az Oktatási Minisztérium munkatársai a hónap elején. Ugyanekkor törvényileg megszabták, mekkora adót kell fizetniük a magánóvodáknak. Mindeközben sorra nyílnak az olyan óvodák, ahol az iszlám értékei szerint nevelik a gyerekeket.

Ezekben az ovikban a három évesnél öregebbekkel már megtartják a napi ötszöri imát, nincs tv és nincs tánc – derül ki az eurasianet.org cikkéből. Az átlagosnál valamivel kevesebbet kérnek el havonta az oktatásért, mintegy 100 dollárt (körülbelül 28.000 forint) és felekezeten kívüliek is járatják ide gyermekeiket. Sok szülő szerint az itteni rend miatt az óvodások sokkal szófogadóbbak és kevésbé hisztisek. Az iszlám óvodák egyetlen hátránya, hogy nincsenek regisztrálva.

Nem is igazán lehetnek – magyarázza Ajgul Kamalova az Oktatási Minisztérium munkatársa. Minden óvodának ugyanis tájékoztatást kell adnia az intézmény felépítéséről és céljairól. Márpedig ahol a gyerekek a Koránt tanulmányozzák, az az óvoda nem felel meg a minisztériumi előírásoknak.

Valójában nem újdonság a kormányzat és az Iszlám közösség konfliktusa Kirgizisztánban. Imaszoba megnyitása a parlamentben, a pénteki tilosban parkolások a biskeki mecset környékén, vagy hogy az öt évvel ezelőtti forradalom (ami után a mostani elnök, Almazbek Atambajev hatalomra került) iszlám áldozatainak tiszteletére állítsanak emlékművet- ezek csak a kisebb problémák. Az igazán komoly fenyegetést az Iszlám Állam jelenti.

A dzsihádista szervezet folyamatosan verbuválja az új tagokat videóüzeneteiben, ami súlyos veszélyt jelent nemcsak Kirgizisztán, de a teljes közép-ázsiai térség biztonságára.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez