Miért tartóztatták le a népszerű üzbég imámot Kirgizisztánban?

Mert terrorista szervezet tagja volt – állítja a belügyminiszter szóvivője. Élesen bírálta a hatalmat, mely meggyilkolta apját, aki szintén népszerű imám volt Kirgizisztán déli részén – így látják a helyzetet az üzbég kisebbség tagjai, akik zsúfolásig töltötték meg a mecsetet, ahol Rashot Kamalov prédikált.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, és elfogta a 36 éves imámot, akit sokan az üzbég kisebbség vallási vezetőjének tekintettek Kirgizisztánban. A hivatalos indoklás szerint az imám tagja volt a Hizb u Tahrir szervezetnek, amely iszlám államot szeretne létrehozni az egykori szovjet Közép Ázsia területén. E célból harcosokat toboroz. Ezeket a kirgiz és üzbég dzsihád harcosokat a Szíria és Irak területén működő Iszlám állam területére küldik kiképzésre. A kirgiz belügy szerint legkevesebb 200 kirgiz dzsihád harcos küzd a Kalifátus katonáinak soraiban. Az üzbégek sokkal többen vannak, belőlük külön dandár is alakult, melynek a székhelye Pakisztán törzsi területein van.
A most letartóztatott imám édesapja is népszerű prédikátor volt. A kirgiz és az üzbég titkosszolgálat végzett vele. Állítólag ő is együttműködött a terroristákkal, de ezzel kapcsolatban senki sem közölt semmilyen meggyőző dokumentumot. Ugyanez a gond az ifjú imámmal is. Népszerű szónoklataiban gyakran bírálta a korrupciót és a nyugati életformát, de elítélte a terrorizmust. Ez csak képmutatás volt – állítják a hatóságok Kirgizisztánban. Mi lesz most? Az imám fogoly, és lehet, hogy nem kerülheti el az apja sorsát? A testemet megölhetik, de a lelkemet nem! – jelentette ki az üzbég kisebbség vallási vezetője, akit azért vettek őrizetbe Kirgizisztánban, mert a titkosszolgálat szerint az Iszlám állam ügynöke volt a kis muzulmán köztársaságban Közép Ázsiában.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez