Hazatér Kínába a budapesti múmia

A budapesti természettudományi múzeumból azért szállíttatta el oly hirtelen a Buddha szobrot, hogy tisztázza a helyzetet – nyilatkozta az Új Kína hírügynökségnek a holland tulajdonos szóvivője. A tulajdonos egy holland építész, aki 40 ezer guldenért (nem egészen 20 ezer dollárért) vásárolta meg a nevezetes Buddha szobrot 1995-ben.

Mitől olyan nevezetes ez a körülbelül ezeréves Buddha szobor? A Kínai Örökségvédelmi Hivatal szerint ez ugyanaz a Buddha szobor, melyet 1995-ben elraboltak Jangcsun faluból Fucsien tartományban. Ott ez volt a falu legfőbb ereklyéje, mert a belsejében ott van egy buddhista szerzetes múmiája. A szerzetes, egy bizonyos Zhang Liquan, szent embernek számított. Csodálatosan prédikált és sok embert meggyógyított orvosi tudása révén. Ezért halála után a falu bölcsei úgy döntöttek: ő lesz a falu védszentje. Ezért a múmiáját elhelyezték a Buddha szobor belsejében. A Buddha szoborról csak annyit tudnak a szakértők, hogy valamikor a Szung császárok idején készült. Ők közvetlenül a tatárjárás előtt uralkodtak a Mennyei Birodalomban (960-1279).
A holland tulajdonos most azt üzente a falunak: visszakaphatja a Buddha szobrot benne a szent múmiával, de csak akkor, hogyha hitelt érdemlően tudja bizonyítani: ez valóban az a Buddha szobor, amely eltűnt Jangcsun faluból 1995-ben. A faluból ugyanis 1995 őszén jelezték a híres szobor eltűnését, a holland építész viszont azt állítja: már 1995 nyarán megvette a Buddha szobrot. Ezen tehát még vita van, de a holland tulaj elmondta: korábban már ajánlottak neki 10 millió eurót is, de ő nem adta el, mert sokra tartja az autentikus műkincseket. Ha tehát a Kínai Örökségvédelmi hivatal bizonyítani tudja, hogy a holland építész tulajdonában levő szobor azonos azzal, melyet Jangcsun faluból elloptak, akkor a Buddha szobor visszakerülhet eredeti helyére, de csakis oda. A holland tulaj ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy ne múzeumban legyen hanem azon az ősi helyen, ahol a Buddha szoborban levő múmiát szentként tisztelik: Jangcsun faluban Kína délkeleti részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez