Bioüzemanyaggal a környezetszennyezés ellen Iránban

Az iráni vezetés számára egyre több fejfájást okoz a környezetszennyezés és a rendkívül egészségtelen levegő a perzsa nagyvárosokban. Azonban könnyen lehet, hogy Teherán megtalálta a legideálisabb megoldást a problémára: a bioüzemanyagra való átállást.

Az iráni elnök Hasszán Róháni nemrég egy Bioüzemanyag Bizottságot is felállított csak azért, hogy megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy milyen következményekkel járna, ha a perzsa állam átállna erre az üzemanyagfajtára. Meisam Tabatabaei – a bizottság elnöke – szerint a jövőben az iráni járművek bioetanollal és biodízellel fognak működni, a tömegközlekedési eszközöktől kezdve egészen a személygépkocsik bezárólag, szinte minden gépjárműnek ez lesz az üzemanyaga.

A tervek szerint már ez év végén üzembe helyezik az első bioüzemanyaggal működő járművet. Az ok nem a spórolás, vagy a magas üzemanyagárak – Iránban az üzemeanyag számunkra szinte felfoghatatlanul olcsó, hiszen az ország alapvetően olajtermelésből él meg. Viszont az iráni lakosság számára, főleg a nagyvárosokban, egyre több gondot okoz a légszennyezés, a szmog és környezet károsítása .

A bioüzemanyag alapon működő járműveknek nagyon alacsony a CO2 kibocsátása és semmiféle toxinnal nem szennyezi a környezetet. Remélhetőleg már pár év múlva nem Teherán lesz a világ legszennyezettebb városa” – fejezte ki reményeit az iráni médiának Tatabaei. Szerinte azért is fontos lenne ráállni a biodízelre, „mert egyszer elfogy a kőolaj és a földgáz és akkor kell valami, amivel pótolni lehet a fosszilis energiahordozókat.”

Egyelőre a bioetanolt és a biodízelt csak a kutatások és a tudományos kísérletek céljára állítottak elő Iránban, pedig az ország komoly bioenergetikai potenciállal rendelkezik. Mind a terep, mind az éghajlat alkalmas arra, hogy Irán ráálljon a termelésre: a becslések szerint 721 millió liternyi tartalékkal rendelkezik. Évenként, dacára az elmúlt években tapasztalt „szmogviharoknak”, az iráni mezőgazdaság körülbelül 18-20 millió tonnányi mezőgazdasági hulladékot hagy maga után, s ebből körülbelül 5 millió liternyi bioüzemanyagot állíthatnak elő.

Máshonnan is lehetne szerezni bioüzemanyagot, akár egy iráni otthonból: évenként 1,5 millió tonnányi olajat vagy állati zsír használnak a főzéshez, de ennek 30 százaléka hátramarad. Az ENSZ által indított GEF program még pénzt is ad Teheránnak, hogy a főzőolajból bioüzemanyagot állítsanak elő. További forrás lehet az iráni erdők, amely a perzsa ország 7 százalékát borítják.

Irán számára a legfontosabb és a leggyakoribb előforduló bioüzemanyag forrás a mikroalga lehet. Északon a Kaszpi-tenger, délen a Perzsa-öböl, miközben a perzsa tavak jelentős része is bőven rendelkezik algával. A Qeshm Microalga Biüzem az első és legnagyobb hasonló feldolgozó üzem a Közel-Keleten. Körülbelül 1000 hektáron megy a termesztés és a feldolgozás, aminek az alga az alapja.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez