A “szmogvihar” miatt több iráni városban is megállt az élet

Már napok óta áll az élet tizenegy dél-iráni városban. Ennek oka a hihetetlenül nagy légszennyezettség és porvihar, amely miatt a legtöbb iráni inkább otthon maradt. A súlyos környezetszennyezés elérte az iráni belpolitikát is, és ismét komoly vitákat váltott ki a közéletben.

A dél-nyugati Huzesztán tartomány 11 városa úgy néz ki, mintha szellemvárosokban járna az ember. A hatóságok irodákat, középületeket zártak be, leálltak a szolgáltatások, és mindenkit arra kérnek, hogy inkább maradjon otthon. A levegő porszennyezettsége köbméterenként hatvanhatszor (!!) nagyobb a normálisnál. A házakat és az utcákat belepte a por és a homok, s általában csak akkor mozdulnak ki az emberek, ha jelentősen javul a látótávolság.

Azonban mintha az iráni politika megfeledkezett volna az iráni sajtóban csak “szmogviharnak” titulált jelenségről. Ahvazban, a tartomány fővárosában a lakosok kétségbeesésükben mozgalmat indítottak az interneten, hogy felhívják Teherán figyelmét: “Huzesztán nem tud lélegezni”. A név onnét jön, hogy február 8-án Nasszer Sudani ahvazi képviselő a parlamentben dühösen kijelentette, hogy “a tartomány lakosai már nem levegőt, hanem port szívnak be.” A felszólalás után számtalan bírálat érte az iráni környezetvédelmi minisztériumot, amely azt nyilatkozta, hogy jelenleg hat ügynökséggel is tárgyalnak. A teheráni polgármester is csatlakozott a vitához, ismét felemelte a szavát a fővárosban gyakori szmogok és légszennyezés ellen.

Először különböző magyarázatokat próbáltak találni a szokatlan a jelenségre, például az Irakból és Szaúd-Arábiából betörő homokvihart, a tartományt sújtó aszályt vagy a megváltozott légmozgásokat. Azonban a helyiek szerint mindez a “nagyon rossz öntözési rendszer és légszennyezés” eredménye, sőt: nem az idei az első eset. Tavaly kilenc, tavalyelőtt pedig 33 napig tartott a “szmogvihar”, ami miatt megbénult több település Huzesztán tartományban. A mezőgazdasági szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy ennek a jelenségnek a hátterében az édesvízkészletek jelentős megcsappanása is áll. Irán ivóvízkészletének 75%-a a föld alól származik, de a talajvizet elsősorban öntözési célokra (84%) használják. Azonban az egyre gyakoribb aszályos időszakok miatt jóval több talajvizet használnak  öntözésre, ami miatt főleg a déli tartományokban számos föld teljesen kiszáradt és megrepedezett. A felszínre kerülő port a télen jellemző helyi, főleg északról lezúduló ciklonok magukkal viszik, és tavaly például egészen Jemenig vitték az iráni homokot és port.

Pár kép a szmogviharról:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez