Zsidó hőseire emlékezik Irán

Iránt a világban alapvetően zsidóellenes államként tartják számon – holott az Iszlám Köztársaságban ma is a Közel-Kelet második legnagyobb zsidó közössége él, és az iráni állam is egyre inkább elismeri őket.

Külső szemlélőnek első látásra furcsa ceremónia zajlott a hét elején Teheránban. Egy emlékművet lepleztek le, amely az iraki-iráni háborúban elesett zsidó hősöknek állít emléket. Ők az iráni hadsereg katonái voltak, és Szaddám Husszein rendszere ellen harcoltak. Az avatáson egymás mellett állt az Allah nevével díszített iráni zászló és a menóra – a feliratok is két nyelven, héberül és perzsául dicsőítik a mártírok hősiességét. Az avatáson nem kisebb személyiség, mint Mohammad-Hasszán Abutorábi-Fard, az Iszlám Köztársaság parlamentjének alelnöke mondott beszédet, amelyben szép szavakkal szólt a zsidók és a perzsák történelmi barátságáról – majd azért tett néhány negatív megjegyzést az aktuális izraeli kormányra.

Az iráni zsidó közösség létszámát mintegy 20-30 ezerre teszik, de az iszlám forradalom előtt még jó százezren voltak. Ma is élénk hitéletet élnek – sőt képviselőjük is van a parlamentben. Közvetlenül a forradalom után nehéz idők jártak a közösségre, amelyből sokan a sah rendszerének odaadó hívei voltak. Az Iszlám Köztársaság és Izrael kimondottan rossz kapcsolatait is megsínylették azok, akik Izraelben élő rokonaikkal, barátaikkal szerették volna tartani a kapcsolatot. A közösség tagjait többször vádolták kémkedéssel is. Hasszán Róhani elnök hatalomra jutása óta azonban nem ez az első látványos gesztus, amit az iráni állam a zsidó közösség felé tesz. Az elnök amerikai útjára az iráni parlament zsidó képviselőjével érkezett, a zsidó ünnepeken pedig immár rendszeresen köszönti országának zsidó vallású lakóit.

Fotó:Facebook

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez