Még nem is vetítik, de máris bírálják az iráni szuperfilmet Mohamedről

Több millió dollárért építették fel Mekkát Iránban, ahhoz a filmhez, amelyet Mohamed próféta gyerekkoráról forgattak egy perzsa falu mellett. Miközben az iszlám, legalábbis a többségi szunnita ága tiltja a próféta ábrázolását.

Mindent megtettek a film készítői a kasszasikerért. A rendező, Madzsid Madzsidi igazán nem sajnálta a pénzt. Felkérte az Oscar díjas látványtervezőt, Scott E. Andersont és a kis szobrocskát háromszorosan is elnyert olasz opartőrt, Vittorio Storaro-t. De kétszeres Oscar díjas a zeneszerző is: Allah-Rakha Rahman, aki a Gettómilliomos zenéjét is jegyzi.

A Mohamed, Isten hírnöke Irán történelmének legdrágább filmje. A rendezője persze sikerre számít, azt mondja: sokan szeretnék a filmvászonról megismerni a próféta üzenetét. Amerikában a bibliai témájú filmek mindig is megtöltötték a mozikat, lásd például a Russel Crow főszereplésével forgatott Noét, vagy Ridley Scott Exodus: Istenek és királyok című kasszasikerét. Miért ne ismételhetné meg ezt az iszlámról szóló mozi?

Igen ám, csakhogy az iszlámban Mohamed próféta ábrázolása hosszú ideig és sokaknak tabunak számított. Jóllehet ebben a filmben is csak hátulról láthatjuk a gyermek Mohamedet, még mielőtt megszólította volna őt az Isten, de azért mégiscsak ott van. Az iszlám hagyomány tele van a próféta és az ő kiválósága leírásával. De a hittudósok többnyire egyetértenek abban, hogy Mohamed és társainak képi ábrázolása tilos. A Charlie Hebdo elleni véres merényletet is egy Mohamed-karikatúra robbantotta ki.

De miközben a szunnita iszlám elutasítja a próféta, rokonai és társai ábrázolását, a síiták nem teszik ezt.

A síita Iránban, és más országok síitáinak körében posztereken, ékszereken, de még kulcstartókon is gyakran szerepel Alinak, Mohamed vejének a képmása: a síiták őt tartják a Próféta törvényes örökösének. Khomeini ajatollah, az 1979-es iszlám forradalom vezére, majd Irán legfelsőbb vezetője állítólag olyan képet is őrzött a szobájában, amelyik a fiatal Mohamedet ábrázolta.

A 190 perces új mozi nem mutatja Mohamed arcát. Csak hátulról látni a kisfiút, a történetét mások mesélik, így a nagyapja, Abdul-Muttalib. Akit Ali Reza Shoja Nouri alakít. Az iráni színész azt mondta az AP hírügynökségnek: nem volt könnyű a dolga, nagyon nehéz szerep, nem fejezhette ki az érzéseit.

A rendező abban bízik, hogy a szuperprodukció a helyes Mohamed-képet közvetíti majd a világnak. Az iszlamista szélsőségesek és a Nyugat szerinte egyaránt eltorzítják annak az embernek a képét, aki másfél milliárd ember számára jelenti a hit oszlopát. Nekünk, muszlimoknak Mohamed áldás itt a Földön és a túlvilágon – mondja.

De ez nem menti meg a filmjét attól, hogy már a bemutató előtt széles körben támadják. Februárban a kairói al-Azhar, a szunnita iszlám tekintélyes szellemi központja követelte a betiltását, mondván, hogy megszentségteleníti Isten hírnökét. A szintén szunnita Katar ugyanakkor azt jelentette be, hogy 1 milliárd dollárért elkészítené a saját filmjét a próféta életéről.

Irán mostani legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatja a filmet, ő maga is ott volt, amikor 2012-ben elkezdődött a forgatás. Amely egy évig tartott, a németországi utómunkálatok pedig két évet vettek igénybe. Az iráni kritikusok dícsérik az alkotást. Lélegzetelállítónak tartják a színeket és a fényeket, bár van köztük olyan is, aki kifogásol néhány, szerinte nagyon hollywoodi és hatásvadász jelenetet.

A film a tervek szerint nyáron jön ki, angolul, arabul és persze perzsául. Ha bejön a várt kasszasiker, akkor további két mozit terveznek a gyártók. Az egyik a tízes és a negyvenes évei között mutatná be Mohamedet, a másik pedig ez után, amikor már az iszlám prófétája volt.

Mohammad Mahdi Heidarian, a privát filmes cég, a Nourtaban igazgatója azt mondja: összesen 30 millió dollárt költöttek az első részre, de azt nem árulta el, hogy kik szálltak bele a finanszírozásba.

Korábban a vallási filmek arattak Iránban. Az 1977-es, Korán témájú eposzhoz, Az üzenethez, melyben Anthony Quinn játszotta a filmben láthatatlan és hallhatatlan próféta nagybátyját, hosszú sorok álltak a teheráni mozik előtt.  De sokan nézték meg az 1956-os Tízparancsolatot is, amelyben Charles Heston alakította a tengert kettéválasztó Mózest. Az még a jövő zenéje, hogy eljut-e a széleskörű forgalmazás ígéretének földjére ez az új iráni mozi is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez