Megölték az AQIM emírjét Tunéziában

A hírt maga a miniszterelnök közölte: 9 iszlamista terroristával végeztek Gafszo kormányzóságban, köztük volt Loqman Abu Sakr is, az AQIM emírje.

A tunéziai kormány szerint ő szervezte meg a merényletet a Bardo múzeum ellen, mely 22 halálos áldozatot követelt. Tunézia legkeresettebb terroristája a Gafszo kormányzóságban a hegyvidéken rendezte be a főhadiszállását. Innen indított támadásokat az Al Kaida észak-afrikai szervezetének tunéziai csoportja. Ennek létszáma nem túlságosan magas, körülbelül hatvanan lehetnek benne. A komoly veszélyt azok a fiatalok jelentik, akik Tunéziából az Iszlám Állam területére mentek harcolni, majd visszatértek hazájukba. Több mint 3000 olyan fiatalról tudnak a tunéziai hatóságok, aki az Iszlám állam ügyéért harcol. Korábban az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet a tunéziai parlament közelében.
Az AQIM eddig inkább katonai és rendőri célpontokat támadott. Nevezetes akciójuk volt például, amikor gépfegyverrel lőtték a belügyminiszter házát Kasserine városában. A miniszter nem volt ott a támadás idején. Az AQIM emírje nem tette le a hűségesküt az önjelölt Kalifának, az Iszlám Állam fejének. A tunéziai hatóságok mindennek ellenére úgy vélik, hogy az AQIM emírje szervezte meg a támadást a Bardo múzeum ellen, így a kivégzésével pontot tettek a főváros kellős közepén elkövetett terrorakcióra Tunéziában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez