Már kínaiul is lehet tanulni a dél-afrikai iskolákban

Számos dél-afrikai iskolában már lehetőség van arra, hogy kínaiul is tanulhassanak a diákok, miután az Oktatási Hivatal engedélyezte, hogy felvegyék a szabadon választható tantárgyak közé a mandarin nyelvet.

Dél-Afrikában már régóta tervezték a kínai nyelv széleskörű oktatását az iskolákban. Január elején pedig hivatalosan is megszületett a döntés, hogy választható tantárgyként felvehető legyen a mandarin, amely Kína legelterjedtebb nyelvjárása. A diákok negyedik osztálytól választhatják a mandarint második nyelvként, amelynek oktatását Dél-Afrikában a kínai kormány is támogatja. Ennek érdekében kínai nyelvtanárokat küldenek az országban, illetve dél-afrikai tanároknak továbbképzést is biztosítanak.

A kínai nyelv tantárggyá nyilvánítása egyébként több okból is érhető, mivel a világhatalomra törő távol-keleti ország az utóbbi időkben egyre nagyobb gazdasági és kereskedelmi befolyásra tett szert  Afrikában. A Dél-afrikai Köztársaságnak  pedig Kína az első számú kereskedelmi partnere. A legnagyobb kínai cégek már évek óta jelen vannak a dél-afrikai piacon. Emellett számos nagy beruházást is megvalósítottak. A dél-afrikai Oktatási Hivatal és számos más kereskedelmi cég szerint egyre nagyobb szükség van kínaiul beszélő emberekre, hogy szorosabbra fűzzék a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. Emellett a kínai nyelv oktatása lehetőséget ad arra is, hogy a dél-afrikaiak jobban megértésék a kínai kultúrát, amely teljesen különbözik a dél-afrikaitól.

Dél-Afrikában egyébként számos más nyelvet is lehet tanulni második nyelvként. Ilyen például a szerb, a német, a latin, a spanyol, a portugál, a tamil, a telegu és az urdu.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez