Hogy mentett meg egy amerikai zsidó nő egy jordániai palesztin férfit?

Két ember, akiknek aligha lett volna esélyük arra, hogy ismerjék egymást. Mégis összeköti őket egy transzplantáció, és az, hogy egyeznek a sejtjeik.

A héten ünnepelte harmadik újjászületésnapját Sarry Dahdah. Azok, akik transzplantáción estek át, így hívják sorsdöntő műtétjük napját. Sarry életét egy őssejt-átültetés mentette meg három évvel ezelőtt.

A jordániai palesztin fiatalember az angliai Bath-ban tanult mérnöknek, amikor 2008-ban leukémiát diagnosztizáltak nála. Fél évig tartó intenzív kemoterápia után gyógyultnak nyilvánították, de a diplomaosztás után alig két hónappal kiújult a betegsége. “Súlyosabb volt, mint annak előtte” – mondja a BarakaBits-nek. “Mondták, hogy ezúttal a kemoterápia nem segít. De van egy új eljárás, az őssejt-átültetés, ami meggyógyíthat.”

A nagy kihívás az volt, hogy megfelelő őssejteket találjanak. Miután az övével egyik testvéréé sem egyezett, a genetikai információját európai és amerikai őssejt-bankok adatbázisán futtatták le. Aztán 2012. március 29-én pozitív találat jött, az Egyesült Államokból, Houstonból, és másnap megkezdődhetett a műtét.

“Az operáció sikeres volt, de akkor még nem tudtam, ki is volt a donor. Egy éven át titokban tartják mindkét páciens adatait, és később is csak akkor adják ki, ha mindketten írásban hozzájárulnak ehhez. Mindenképpen találkozni akartam a donorral, hisz megmentette az életemet. Csak annyit tudtam, hogy egy nőről van szó.”

Sarry meglepetésére kiderült, hogy a donor egy harmincas éveiben járó amerikai zsidó nő, Dena Rosenberg, Detroit-ból. “Egészen csodálatos, hogy valaki, aki tökéletesen idegen, és egy másik kontinensen él, képes megmenteni az életedet. Hihetetlen az is, hogy zsidó létére egyeznek a sejtjei egy palesztin eredetű arabéval. Ez csak megerősíti azt az elgondolást, hogy 2000 évvel ezelőtt ugyanazok voltak a gyökereink. Végül is valamennyien kapcsolatban vagyunk egymással, ha elég messze mész vissza az időben.”

“Nagyon érdekes a helyzetünk. Az őrült világ ellenére, amiben élünk, ahol arra tanítanak minket, hogy gyűlöljük egymást, és hogy többet érünk másoknál, Isten úgy intézte, hogy a vérünk teljesen egyezzen, és most egyfajta kötésben vagyunk egymással” – teszi hozzá Dena.

Három évvel a műtét után Sarry még mindig 30 tablettát nyel le naponta, és rendszeresen jár felülvizsgálatra. “Néha legyőzöttnek és gyengének érzem magam, de mindig abban reménykedem, hogy a holnap jobb lesz a mánál, és rettenetesen tudom értékelni az élet apró dolgait” – mondja. Ezért is hívják ezt újjászületésnapnak: a beteg szó szerint új vért kap a donortól a saját, megbetegedett vére helyett. Miután a vér az életet jelenti, az új vér új élet. “A vércsoportom A+-ról 0-ra változott, vagyis a donor vércsoportjáéra. Hát nem érdekes?”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez