Meghiúsította az árva gyerekek útját Izraelbe a Hamász

A gázai belügyminisztérium azért nem engedélyezte, hogy a – többségükben a Hamász és Izrael ez év nyarán vívott harcai miatt elárvult – gyerekek elutazzanak egy hétre az övezetből, mert Izraelben zsidó “telepeket és megszállt városokat keresnének fel”.

A helyi (izraeli) palesztin közösséggel összefogva szervezte a látogatást egy zsidó kibucmozgalom.Az izraeli titkosszolgálat – a Sin Bét – is engedélyezte a palesztin árva gyerekek utazását. A gyerekek többsége a nyári Erős Szikla hadműveletben vesztette el a szüleit. A zsidó kibucmozgalmak állították össze a programot, amelynek fő célja az volt, hogy a 12-15 éves gyerekek “jó levegőn legyenek, és megismerkedjenek hasonló korú izraeli gyerekekkel”, s a Tmes of Israel szerint a nevelők és tanárok is átestek a biztonsági vizsgálaton.

Ráadásul a palesztin gyerekek nemcsak a határmenti kibucokat és egy Tel-Avivhoz közeli állatkertet látogattak volna meg, hanem Ciszjordániában találkoztak volna Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is.

Azonban ez az utazást meghiúsította a politika: a Hamász egyszerűen lefújta a kirándulást. A harminchét gyerek buszát a szervezet fegyveresei fordították vissza a Gázai övezet északi részén lévő Bét-Hanúnnál lévő határátkelőtől. Először semmiféle magyarázat  nem érkezett a Hamász belügyminisztériumából, de végül Ijád Bozum palesztin szóvivő azt mondta, hogy a vizit megtiltásának célja “gyerekeink és népük kultúrájának megvédése” volt, és a Hamász gondoskodni fog arról, hogy egy ilyen utazás “soha ne történhessen meg”.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez