Vízzel árasztják el a csempészalagutakat Gázában

Az egyiptomi hadsereg mindent megtesz, hogy felszámolja a csempészek által használt alagút rendszereket.

Az alagutak azt a célt szolgálják, hogy élelmiszert, ruhákat, gyógyszereket, eszközöket és nem utolsósorban fegyvereket csempészenek át a Hamász által irányított Gázai-övezetbe. A terület ugyanis évek óta szigorú blokkád alá van vonva, amit az izraeliek és az egyiptomiak rendeltek el és tartanak fenn.

Az egyiptomi kormány egyébként már tavaly is utasítást adott a hadseregnek, hogy számolja fel az alagutakat, de a csempészek minden alkalommal újakat építenek a föld  alatt. Az egyiptomi hadsereg emellett több száz otthont is földig rombolt a Rafah terület egyiptomi oldalán, hogy egy „ütközőzónát” alakítsanak  ki.

A Hamász egy radikális szunnita fegyveres mozgalom, amely  1987-ben, az első intifáda idején alakult. Eredetileg az egyiptomi Muszlim Testvériségből nőtt ki magát, majd szakadt ki és lett önálló erő a Közel-Keleten. A Hamászt több ország, köztük az USA, Egyiptom, Izrael és az EU is terrorszervezetnek tartja számon. Törökország, Kína, Oroszország és több más arab országban azonban nem tekinti terroristáknak őket. A Hamász egyébként arabul azt jelenti: „odaadás és buzgalom Allah útján”. Hivatalos neve pedig Iszlám Ellenállási Mozgalom.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez