Az Izraeli légierő bombázott Líbiában?

Egyelőre még találgatások és kérdések sorozatát veti fel egy ománi lap állítása: a múlt héten az izraeli légierő egy harci repülőgépe olyan fegyverraktárakra mért csapást Líbia déli részén, ahol Irán által a Gázai övezetben hatalmon lévő palesztin szervezetnek, a szélsőséges Hamásznak Afrikában vásárolt fegyvereket tároltak.

Az al-Vatan nevű ománi lap egy olyan cikket tett közzé a múlt héten amely szerint az izraeli légierő légitámadást hajtott végre Líbiában. Ezt az információt egyetlen hivatalos – sem izraeli, sem líbiai és sem egyiptomi – forrás nem erősítette meg, de ugyanakkor nem is cáfolták. A lap névtelen líbiai biztonsági forrásokra hivatkozik, miszerint az izraeli F-16-ok az egyiptomi légtéren keresztül repültek be dél-Líbiába. Ráadásul Kairó nemcsak engedélyt adott Izraelnek, hanem hírszerzési és biztonsági információkat adott meg egy dél-líbiai repülőtérről.

Az izraeli légierő célpontja azonban nem maga a repülőtér volt, hanem egy fegyverraktár a kifutópálya mellett. Állítólag itt a Hamász számára tároltak fegyvereket, amit a Sínai-félszigeten keresztül csempésztek volna a Gázai övezetbe. A fegyvereket pedig iráni pénzen vásárolták a szudáni és csádi feketepiacon. Az al-Vatan szerint erről szerzett tudomást az izraeli titkosrendőrség, a Moszad és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azonnal a légicsapás mellett döntöttek, habár előttetitkos diplomáciai megegyezéseket folytattak az egyiptomi vezetéssel.

Az eset egyelőre komoly vita tárgya, mivel még senki sem erősítette meg, hogy valóban sor került ilyen bombázásra. Habár az igaz, hogy az elmúlt időszakban az izraeli légierő több légitámadást hajtott végre  Libanonban, Szíriában, sőt állítólag Jemenben is, de egy líbiai bombázás már azért sokkal nagyobb együttműködést és tervezést követel: a célpont 2500 kilométerre feküdt Izraeltől, ami azt jelent, hogy igencsak kívül esik egy F-16-os hatótávolságán (ami  a tüzelőanyag-póttartállyal CFT – Conformal Fuel Tank 1650 km-re nő, de még ha továbbiakat is szerelik fel, akkor is 2200 kilométer).

Ezért valószínűsítik, hogy esetleg egyiptomi légibázisokról szálltak fel a gépek, mint tavaly augusztusban a Tripolit bombázó emírségi pilóták, de ez nagyfokú bizalmat és komoly biztonságpolitikai együttműködést feltételez Izrael és Egyiptom között.  Igaz Fattah asz-Szíszi igyekszik javítani az egyiptomi-izraeli viszonyon és a van bizonyos fokú együttműködés a két ország között (például a gázai alagutak felrobbantásával), de ha kiderülne ilyen mértékű kooperáció, az komoly belpolitikai vitákat idézni elő az észak-afrikai országban.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez