Csenddel a terrorizmus ellen – a békéért meneteltek Tunézia barátai

Alig több mint egy héttel a mára már 24 halálos áldozatot követelő tuniszi merényletet követően, Tunézia mintegy százötven barátja, szimpatizánsa gyűlt össze március 26-án a budapesti Francia Intézet épülete előtt, hogy néma menettel ítélje el a gyáva és barbár tettet, valamint támogatásáról biztosítsa az észak-afrikai ország kormányát és népét.

A tunéziai és magyar zászlókat lengető, „Je suis Bardo” és „Nyáron Tunéziába megyek” feliratú táblákat magasba tartó tömeg  Abderraouf Betbaieb tunéziai nagykövet vezetésével a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz vonult, ahol köszönőlevelet nyújtottak át Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárnak, elismerve a magyar kormány támogatását a tunéziai demokratikus átmenethez.

Az államtitkár a levél átvételét követően elmondta, hogy Magyarország szolidáris a tunéziai néppel, és támogatja a stabilitás, valamint a demokrácia megvédéséért és fenntartásáért tett erőfeszítéseket. Ezt követően pedig kifejtette, hogy nyugalmat kívánnak az észak-afrikai térségnek, ahonnan az utóbbi időben sajnos több hasonló cselekményről is hallani lehetett. A Bardo múzeumban történthez hasonló akciók ugyanis nagymértékben hátráltatják és visszavetik a régió országainak gyarapodását.

Az eseményen több ország magyarországi nagykövete, így például Abdulla Hussain Al Jaber katari nagykövet is megjelent, de tiszteletét tette Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság és a Tunéziai-Magyar Üzleti Tanács elnöke, valamint a szervezetek több tagja is. Balogh Sándor kiemelte, hogy Tunézia vendégszerető ország, barátságos lakosokkal, akik elítélik az ilyen és ehhez hasonló terrorcselekményeket. Majd hozzátette, hogy ez egyszeri esemény volt, amely sem az országba készülő magyar turistákat, sem pedig az ottani befektetési lehetőségek iránt érdeklődő üzletembereket nem gátolja meg abban, hogy továbbra is élénk és gyümölcsöző kapcsolatot ápoljanak Tunéziával.

(Fotó:Konkoly-Thege György)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez