Szigorú büntetés a török zászló meggyalázásáért

Egy török bíróság a múlt héten 13 évre és 9 hónapra ítélt egy kurd férfit, aki tiltakozásként felmászott egy zászlórúdra és leengedte a török zászlót. A kis-ázsiai országban rendkívül komolyan veszik az ilyen eseteket, ott nem lehet “viccelni” az állami szimbólumokkal.

Omer Mutlut azért tartóztatták le, mert a török hatóságok szerint ő volt az, aki 2014-ben a Diyarbakirban található légibázison felmászott egy zászlórúdra és leszedte onnan a török zászlót. A férfi betört egy “tiltott katonai bázisra” és “szándékos meggyalázta az ország nemzeti szimbólumát”. Erről ráadásul fényképet is készített, amit nem sokkal később közzé is tett az interneten. A török rendőrség lényegében a fénykép alapján tudta őt beazonosítani és elfogni.

Mutlut a török újságírók kérdésére azt válaszolta, hogy azért cselekedett így, mert a zászlóincidens előtt egy nappal kurd tüntetők csaptak össze a hadsereggel és két kurd életét vesztette Diyarbakirban. “Rendkívül elszomorított engem kurd társaim halála. Ezért úgy döntöttem, hogy leeresztem a zászlót, mintegy a tiltakozás jeleként. Eddig sem tudtam  nagyon kontrollálni az idegeimet, szóval nem kérek tettemért bocsánatot.” – magyarázta a török Dogan hírügynökségnek a kurd férfi.

Az eset nagy botrányt kavart tavaly a török társadalomban és médiában egyaránt, a török nacionalisták többször életveszélyesen megfenyegették Mutlut. Az ügy egészen a legfelsőbb szintekig eljutott: Recep Tayyip Erdogan elnök szintén nyilatkozott a sajtónak az esetről és arról beszélt, hogy a férfi “megfizeti az árát ennek a gyalázatos cselekedetnek”. A török törvények már az 1923-as nacionalista Törökország létrejötte óta szigorúan büntetik az állami szimbólumok meggyalázását és ebbe a zászló is beletartoznak: a vörös alapon fehér félhold és csillag zászló nyilvános összegyűrése, engedély nélküli levétele vagy akár elégetése több éves börtönbüntetéssel jár.

A kép csak illusztráció, forrás: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez