Kettős robbantás, nyolc halott Törökországban

Két bombatámadást követtek el a Kurd Munkáspárt (PKK) lázadói Törökország fóleg kurdok lakta dél-keleti részén rendőrautók ellen. Legkevesebb nyolcan meghaltak, sokan megsebesültek.

Az egyik merénylet Kiziltepe városában, a másik Diyarbakirban volt, az utóbbi egy biztonsági ellenőrző pontnál a Tigris folyó egyik hídján. Kiziltepében távirányítással működésbe hozott bomba robbant az út mentén, egy kórház közelében.

Korábban a hatóságok azt közölték, hogy négy katonát is megöltek és kilencet megsebesítettek a PKK fegyveresei, amikor rakétákat lőttek a határon át Irakból a törökországi Sirnak tartományba. Azösszecsapások a török biztonsági erők és a PKK között tavaly vetettek véget a tűzszünetnek. Azóta az ország délkeleti része az elmúlt 20 év legvéresebb erőszakhullámát éli át, aminek csak újabb lökést adott a júliusi puccskísérlet után indított tisztogatási hullám.

A közelmúltban a PKK parancsnoka, Cemil Bayik arról beszélt egy interjúban a Firat hírügynökségnek, hogy új típusú háborúba kezdtek, ami mindenütt fog folyni: a hegyekben épp úgy, mint a völgyekben vagy a városokban.

Törökország a kurd szeparatisták mellett az Iszlám Állam ellen is harcol: a két szervezet emberei hajtották végre az elmúlt egy év véres merényleteit török földön. A betiltott PKK 1984-ben indított harcot a kormány ellen, arra hivatkozva, hogy Ankara elnyomja a kurdokat. Mióta a tűszünet összeomlott, a hadsereg hadműveletei és a lázadók támadásai több száz ember életét követelték a délkeleti országrészben.

Fotó: AP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez