“Kicsi, zöld emberkék” szálltak partra Ádenben

Tegnap titokzatos, felségjelzés nélküli fegyveresek bukkantak fel Ádenben. Számos találgatás látott napvilágot, hogy a “kicsi, zöld emberkék” valóban melyik ország hadseregében szolgálnak. Azonban később kiderült, hogy kik a rejtélyes katonák és bizony komoly meglepetést okozott az is, hogy miért voltak ott…

Először mindenki azt hitte, hogy szaúdi vagy a koalícióban részt vevő többi szunnita állam felségjelzés nélküli katonáiról van szó. Az első hírek a „kicsi, zöld emberkékről” rögvest azt követően jelentek meg, hogy a húszik és az őket támogató jemeni hadsereg egyes egységei tankokkal bevonultak Áden belvárosába és megszállták az ádeni elnöki rezidenciát (azóta a húszik elhagyták az épületet, mert egy szaúdi légicsapás során súlyos károk keletkeztek a rezidenciában).

Később egy jemeni tisztségviselő és egy szaúdi tanácsadó is tagadta ezeket az értesüléseket, a város kikötőjének egyik tisztségviselője pedig közölte, jemeni fegyveres őrök szálltak partra egy hajóról, hogy megvizsgálják a biztonsági helyzetet a területen kirobbant lövöldözést követően. Ugyanakkor a jemeni biztonsági források nem sokkal később tagadták, hogy a Hádihoz-hű milíciák kaptak volna erősítést. Elterjedt, hogy egyiptomi katonák lehetettek azok, mert korábban Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök is bejelentette, hogy „szükség esetén nem tartja kizártnak az egyiptomi szárazföldi egységek bevetését”, valamint tegnap is zajlott az egyiptomi állampolgárok evakuálása Ádenbő és a feltétezések szerint fegyveresek csak a biztonságos evakuálást felügyelték.

Megszólalt Washington is: Szaúd-Arábiának nincsenek „formális” katonai egységei Ádenben, de Rijád nem zárja ki annak lehetőségét, hogy szükség esetén szárazföldi egységgel is beavatkozzon az ádeni eseményekbe. „A szárazföldi erők bevetésének az ügye még mindig az asztalon van” – nyilatkozta az Egyesült Államokban lévő szaúdi nagykövet, Adel Dzsubír. Ugyanakkor azt már sem az amerikai vezetés és a szaúdi nagykövet sem részletezte, hogy a „formális” katonai egységeken kívül milyen más „informális” erőkkel vannak jelen Jemenben.

Végül kiderült, hogy mely ország hadseregében szolgáltak a titokzatos katonák: a kínai Népi Felszabadító Hadseregében.„Az azonosítatlan felségjelzésű katonák a kínai hadsereg tagjai voltak, akik segítettek a menekülteknek biztonságosan eljutni a kínai hadihajókra” – nyilatkozta a Rabb al-Khaliaki, a kikötői tanács alelnöke. Miután biztonságba helyezték a kínai állampolgárokat, a katonák visszavonultak a Linyi és Welfang nevű rakétás cirkálókra. Azonban egy másik, a Reutersnak nyilatkozó forrás szerint az Ádenben lévő fegyveres kínaiak nem a hadsereg tagjai, hanem egy „kínai biztonsági szolgálat” emberei voltak.

Peking nemrég három hadihajót küldött Ádenbe, hogy kimenekítse az ott lévő 590 kínai állampolgárt.Ráadásul a kínai külügyminisztérium azt közölte, hogy tíz ország “felkérte” Kínát, hogy evakuálja az állampolgárait Jemenből: Pakisztán, Etiópia, Szingapúr, Olaszország, Németország, Lengyelország, Írország, Nagy-Britannia, Kanada és Jemen. A kínai haditengerészet 225 külföldi állampolgárt szállított el a szomszédos Dzsibutiba, ahonnan várják majd a hazatérésüket.

A kép forrása. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez