Kritizálta a haza atyját- börtönben a blogger

Az egész világon tisztelettel emlékeztek meg Li Kuan Jüről, Szingapúr alapító miniszterelnökéről, aki 92 éves korában halt meg. Egy fiatal szingapúri polgár, a 17 éves Amos Yee viszont 8 perces videóban bírálta Li Kuan Jüt és rendszerét. Lecsukták.

A rendőrségre számos panasz érkezett az ifjú ellen, mert nemcsak a városállam elhunyt miniszterelnökét bírálta tiszteletlenül, de a kereszténységre is sértő kijelentéseket tett a blogjában. Szingapúr a szabad vállakozás országa, de nem a szólásszabadságé. Li Kuan Jünek ugyanis az volt a véleménye, hogy a rend fontosabb mint a szólás szabadsága. Tegyük hozzá gyorsan, hogy 1959-ben lett Szingapúr miniszterelnöke. Ekkor Mao elnök és a Kínai Kommunista Párt arra törekedett, hogy Délkelet Ázsia kínai lakóit fellázítása a Nyugat ellen. Szingapúr lakóinak a háromnegyede kínai. A kommunista diktatúra fenyegetése eltűnt, de a szólásszabadság korlátozása megmaradt Szingapúrban.
Nem is ezért méltatta az egész világ Pekingtől Washingtonig Li Kuan Jüt hanem azért, mert hazáját fejlett állammá tette. Az egy főre jutó GDP immár magasabb Szingapúrban mint az Egyesült Államokban. Sokan úgy vélik, hogy a fejlett Szingapúr immár megengedhetné magának a luxust, hogy engedélyezze a szólásszabadságot. A 17 éves diák letartóztatása azt mutatja: a rendet ma is mindennél fontosabbnak tekintik Szingapúrban, melyet a nemrég elhunyt Li Kuan Jü világszínvonalú országgá tett fél évszázad alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez