Amerikai-cseh diplomáciai válság Oroszország miatt

“A cseh nagykövet sem mondja meg az Egyesült Államok elnökének, hogy hova utazhat! Én sem tűröm el egyetlen állam nagykövetétől sem, hogy megmondja: hova utazhatok! Shapiro nagykövet a jövőben zárt kapukra talál a prágai várban!” –fakadt ki Milos Zeman, Csehország elnöke.

A kirohanás oka, hogy Andrew Shapiro, az Egyesült Államok prágai nagykövete nyíltan bírálta azt a döntést, hogy Zeman elnök el akar menni arra a moszkvai ünnepségre, melyen a második világháború végének 70-ik évfordulójáról emlékeznek meg. Az Európai Unió államainak több vezetője már jelezte: nem megy el a moszkvai ünnepségre az ukrajnai válság miatt.
A nyugati nagyhatalmak cserbenhagyták Csehszlovákiát, melyet Hitler fenyegetett, és 1938-ban elfogadták a müncheni szerződést, mely felosztotta az országot. A csalódott Benes ezt követően jó kapcsolatot épített ki Sztálinnal. Így Prágában mindig hangsúlyozták a Szovjetunió óriási szerepét a nácizmus elleni győzelemben. Májusban, Moszkvában erre emlékeznek. A meghívottak között ott van Hszi Csinping kínai elnök és Észak-Korea ifjú diktátora, Kim Dzsongun is. És minden bizonnyal ott lesz Milos Zeman cseh államfő is, aki a jövőben nem fogadja az USA nagykövetét, mert az nyíltan bírálta tervezett részvételét a moszkvai ünnepségeken. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez