Öt éve falba szorult macskát mentettek ki a metróban

A macskáknak, mint tudjuk, hét életük van. Nos, Biszo szerencsésebbnek mondhatja magát legtöbb társánál. Vagy nem. Neki az első életét sikerült megmenteni. Viszont ennek első öt éve nem volt egy kifejezett macskaálom.

Biszo. Így hívják azt a négylábút, “aki” még kölyökként szorult be a falba Kairóban, a Mohamed Naguib metróállomáson. Aztán gyorsan nőtt, esélye sem volt kijutni a résből.

Biszo az életbenmaradását egy idős embernek köszönheti. Akit a helyi média csak Abdo bácsiként emleget. Abdo bácsi naponta vitt ételt és vizet Biszónak. Ő és a metró dolgozói 2010 óta már többször megpróbálták kiszabadítani a macskát. Ám őt annyira megrémítették a kísérletek, hogy nem hagyta magát: még jobban behúzódott a résbe. Igazi macskaéletről, kényes járkálásról, ne adj Isten szaladgálásról még hírből sem hallott.

Illetve mégis – meséli Abdo bácsi a CBC Egypt televíziónak. Élete első négy hónapjában még ki-be járt rejtekhelyéről. Ezután jött el a pillanat, amikor már nem fért ki a résen. “Nem hagyhattam magára. Attól féltem, elpusztul.” Abdo a 2011-es felkelés idején is minden nap felkereste és etette-itatta Biszót, még akkor is, amikor minden zárva maradt, még az ő boltja is.

A történet akkor kapott szárnyra és vett fordulatot, amikor a közösségi médiában kampány indult a macska kiszabadítására. Munira Sehata szervezte ezt, aki állatok jogaiért harcoló aktivista. Többen is segítettek neki. Március közepén határozták el, hogy a tettek mezejére lépnek, amikor a Facebookon láttak egy képet a falba szorult Biszóról. Elmentek az ügyészségre, ahol kiadatták a parancsot: meg kell menteni a macskát. A metróállomás vezetőit kötelezték arra, hogy megbontsák a falat az állat körül.

“Iszonyatos bűz jött az üregből, amikor elmozdították az első fedőlapokat” – meséli Munir a Cairo Post-nak. “Olyan volt, mint egy sír: négy méter hosszan fekete kukacok tekergőztek attól a helytől, ahol Biszo megkapta mindennapi betevőjét Abdo bácsitól.”

Biszo persze most is halálra rémült. Nem volt hajlandó kijönni a megnagyobbított nyíláson, amit tovább kellett tágítani, hogy az egyik munkás beférjen rajta, és ki tudja hozni a macskát. A mentőakció több mint öt órát vett igénybe. Most Biszo megtanulhat igazán élni. Szüksége is lesz rá: a kiszabadítása után azonnal kereket oldott. Abdo bácsi azt mondja: nem adja fel, megkeresi.

Fotó: Biszo farka látszik csak ki a fal mögül. Facebook/Help and Rescue Homeless Animals

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez