15 év börtön Csi-nek, akit buldózernek hívtak

Több mint 11 millió jüan megvesztegetési pénz elfogadását bizonyították rá a Déli Főváros / Nanking ezt jelenti kínai nyelven/ lebukott polgármesterére, akit a helyi sajtó még nem is oly régen az egekig magasztalt mint “buldózer Csi-t”, a nagy városépítőt.

11,32 millió jüan /mintegy 1,8 dollár / kenőpénz elfogadását bizonyították rá Csi Csienje /Ji Jianye/ polgármesterre, aki 1999 és 2012 között állt a város élén. Minden bizonnyal sokkal több pénzt kapott az építési vállalkozóktól a vállalkozó szellemű polgármester, de csak ennyit tudtak rábizonyítani. Így úszhatta meg 15 éves börtönbüntetéssel. Ha ugyanis kiderült volna, hogy valójában milyen sok pénzt vágott zsebre Nanking polgármestere, akkor csaknem biztos lett volna a halálos ítélet. Ezt általában nem hajtják végre, de azt jelenti, hogy az egykor nagy hatalmú mandarinnak az egész hátralevő életét rácsok mögött kell töltenie.

Ezt megúszta Nanking egykor igen befolyásos polgármestere, de azt nem, hogy feleségét, számtalan szeretőjét és üzletfeleinek jelentős részét szintén elérte a nemezis: aktív vagy passzív korrupció miatt ők is hosszú időre börtönbe kerülnek. Kínában tehát folytatódik a korrupció ellenes kampány, mely nem kíméli a “tigriseket” sem, akik egykor komoly hatalom birtokában tettek szert mesés magánvagyonra a Mennyei Birodalomban.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez