Lehet-e börtönből irányítani egy 20 milliós várost?

Karacsi megválasztott polgármestere előzetesben ül, és semmi sem mutat arra, hogy hamarosan szabadulna. Így Vaszim Akhtarnak a börtönben kellene megkezdenie polgármesteri ténykedését.

Ha a Pakisztánban oly befolyásos hadsereg ezt hagyja. Pakisztán legnagyobb városa amúgyis a káosz szélén áll, a politikai harcban gyakran szerepet kapnak a fegyverek.

Hétfőn a polgármester hívei feldúlták az egyik televízió központját, mert az nem adott hírt arról, hogy éhségsztrájkol a börtönben tartott ellenzéki vezető egyik kedvenc újságírója. MQM – ez a polgármester mozgalmának neve. Ennek képviseletében volt ő valaha a parlament tagja Iszlámábádban. Az MQM azoknak az urdu nyelvet beszélő muzulmánoknak a szervezete, akik Indiából érkeztek a függetlenség kikiáltása idején. Pakisztánban a lakosságnak mindössze a 8%-a beszéli az urdu nyelvet anyanyelvként, az mégis hivatalos nyelvnek számít. A hadsereg viszont az angolt használja, tekintettel arra, hogy a többi pakisztáni nyelvet többen beszélik mint az urdut. A pandzsábi nyelv például a lakosság 48%-nak anyanyelve.

A nyelvi vita már többször káoszba sodorta Karacsit. A polgármester is azért van börtönben, mert azzal gyanúsítják: ő szervezte a lázadást 2007-ben. Sokan maradtak akkor holtan és sebesülten az utcákon Karacsiban. Az MQM vezére száműzetésben él Londonban. Nagy-Britanniában azzal gyanúsítják, hogy gyilkosságokra adott utasítást és pénzmosással biztosítja a szervezet anyagi alapjait.

Közben Karacsiban valóságos polgárháború dúl a Rangerek és az MQM között. A Rangerek félkatonai egységek, melyek élén a hadsereg egy tábornoka áll. Feladatuk az ellenzék elleni kíméletlen küzdelem. Kezdetben a tálibok jelentették számukra az első számú célpontot. Később az MQM is felkerült a listára. A Rangerek minden eszközzel megpróbálták megakadályozni, hogy Pakisztán legnagyobb városa ellenzéki polgármestert válasszon. Nem sikerült. Erre lecsukták a polgármestert. Akinek most a börtönből kellene Karacsit irányítania, ha a Pakisztánban majd mindenható hadsereg ezt hagyja…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez