Halálra ítélték a sorozatgyilkost, aki helyett egy ártatlan embert végeztek ki Kínában

Összesen 9 kéjgyilkosságot és 7 nemi erőszakot bizonyítottak rá arra a középkorú kínai férfira, aki 10 éve börtönben ült már Kínában. 18 éve viszont kivégeztek egy 18 éves mongol fiút, ártatlanul. Most az igazi bűnöst halálra ítélték Belső-Mongóliában, Kína északi részén.

Megerőszakoltak és megöltek egy nőt egy nyilvános vécében Belső-Mongólia fővárosában, 1996-ban. A rendőrök gyorsan eredményt akartak produkálni: találtak egy szerencsétlen vidéki mongol fiút, aki a környéken járt. Belőle csináltak tettest, és 61 nappal a bűntény után már ki is végezték. A fiú valószínűleg nem is nagyon értette, hogy mi történik, mert nem nagyon tudott kínaiul.

A szülők azonban nem hagyták annyiban a dolgot, és fellebbeztek. Megtörtént az, ami Kínában szinte sohasem: a bíróság nekik adott igazat. 18 évvel a kivégzés után a hatóságok elismerték, hogy ártatlan embert öltek meg. A fiú édesanyja zokogott a felmentő ítélet hallatán. A hatóságok 2 millió jüan kártérítést fizettek ki a családnak. Ez Kínában egészen jelentős vagyonnak számít.

A szülők most is jelen voltak a tárgyaláson, amikor az igazi bűnöst elítélték. Ezúttal halálbüntetést kapott, ezenkívül 102 ezer jüant kell fizetnie az ártatlan áldozat családjának. Hogy lehet az, hogy egy sorozatgyilkos csak életfogytig tartó büntetést kapott eredetileg, míg egy szerencsétlen, büntetlen előéletű fiatalembert azonnal kivégeztek egyetlen gyilkosságért, melyet el sem követett?

A válasz egyszerű, de senki sem mondja ki szívesen Kínában: az ártatlan áldozat mongol volt, a sorozatgyilkos pedig kínai. Arról nem is beszélve, hogy az ártatlan áldozat szegény vidéki családból jött, míg a sorozatgyilkos városi ember volt, aki minden bizonnyal lefizette a rendőrtiszteket, sőt talán a bírákat is. Most vizsgálat indul a rendőrtiszt ellen, aki hóhérkézre adott egy ártatlan mongol fiút Belső-Mongóliában. Csaknem húsz évvel a mongol fiú kivégzése után ez nem nevezhető elsietett reakciónak.

(Fotó:Wikipedia)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez