Kivégezték a szecsuáni maffia vezérkarát Kínában

Liu Han, a Keresztapa kapcsolatban állt Szecsuán tartomány egykori kommunista pártvezérével, aki később Kína belbiztonsági főnöke lett. Csou Jungkang jelenleg börtönben várja ítéletét.

Ki volt a most kivégzett Keresztapa? A világ akkor figyelt fel Liu Han-ra, amikor a dúsgazdag oligarcha 1 milliárd dolláros ajánlatot tett a Sundance nevű ausztrál bányatársaságra. Ez 2011-ben történt. A Hanlong, a kínai Keresztapa cége ekkor már 1997 óta működött. Mivel foglalkoztak? Mindennel, ami pénzt hoz: a bányászattól a turizmusig, a szerencsejáték ipartól a prostitúcióig. A vetélytársakkal szemben nem voltak túl kíméletesek: általában halálra kínozták őket, hogy elárulják titkaikat. A cég biztonsági szolgálatát a Keresztapa fivére, Liu Vej vezette. Most őt is kivégezték három alvezérrel együtt. Nyolc gyilkosságot tudtak rájuk bizonyítani, de nyilvánvalóan több volt. Csakhogy a hullákat savfürdőben megsemmisítették.

Hol volt mindeközben a rendőrség? A Keresztapa zsebében. A Liu testvérek jó kapcsolatot építettek ki Szecsuán tartomány első emberével, Csou Jungkanggal. Később ő lett Kína belbiztonsági főnöke (2002-2012). Egyik fia tartotta a kapcsolatot a gengszter bandával. Most ez a fiú is ül, apjával együtt akár halálra is ítélhetik Kína legnagyobb korrupciós botrányában. A nyomozók 90 milliárd jüan értékű vagyont találtak a bukott belbiztonsági főnök családjánál. Ez valamivel több mint 14 milliárd dollár.

Hszi Csinping, Kína új első embere 2012 őszén hirdette meg kampányát a korrupció ellen. “A tigriseket is kapjátok el, ne csak a legyeket”- utasította a kommunista párt ellenőrző bizottságának nyomozóit. A szecsuáni gengszterbanda körül ekkor kezdett el szorulni a hurok. Az ausztrál üzletből nem lett semmi, mert nem tudták leperkálnia az 1 milliárd dollárt. Pénzmosással gyanúsították a Keresztapát Makaon. Liu Han hamarosan börtönbe is került. Ekkor már nem működött a befolyásos felső kapcsolat sem: Csou Jungkang 2012-ben nyugdíjba vonult. Hamarosan ellene is elindult a vizsgálat. A szecsuáni maffia egész vezérkarát halálra ítélték, és miután a kegyelmi kérvényeket elutasították, hétfőn kivégezték őket. Halálos ítélet az egykori, majd mindenható mandarin és fia ellen is elképzelhető, de kivégzés kevésbé hiszen, ilyen magas rangú vezetőt nem végeztek ki Mao elnök halála óta Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez