Kínai befektetési rekord az Európai Unióban

A kínaiak idén az első negyedévben többet fektettek be az Európai Unió tagállamaiban, mint 2013-ban egész évben. A tavalyi is rekordév volt, de az idei minden bizonnyal felülmúlja azt. 2016-ban újabb csúcs várható, mert érvénybe léphet az egységes uniós befektetési szabályozás.

Jelenleg Pekingnek az uniós tagállamokkal külön-külön van befektetési szerződése, és ez jelentősen akadályozza a kínaiak beruházásait, különösen akkor, ha több európai uniós országot érint az ügy. A Baker&McKenzie ügyvédi iroda szerint olyan jól haladnak a tárgyalások, hogy 2016-ban működőképes lehet az egységes befektetési szabályozás az Unióban a kínai cégek számára. Így Pekingnek is jóval kevesebb engedélyt kell majd kiadnia.

Az ügyvédi iroda ismertette a kínaiak befektetési adatait is: az első negyedévben ez több mint 9,6 milliárd dollár volt. 2013-ban egész évben ez az összeg 9 milliárd volt. Persze gyorsan tegyük hozzá, hogy ebben a hatalmas számban oroszlánrésze van a nagy Pirelli-üzletnek. Az olasz autógumi céget a kínaiak 7,1 milliárd euróért vették meg. Tavaly egész évben több mint 18 milliárd dollár volt az új kínai befektetések értéke az Európai Unió tagállamaiban. Ez kétszerese a korábbi évnek. További dinamikus növekedés várható, mert az euró árfolyama folyamatosan csökken a jüanhoz képest, vagyis az európai cégek olcsóbbak lesznek a Kínából érkező befektetők számára.

Persze csökkentheti a kínaiak lelkesedését az Európai Unió iránt, ha ott újra lassulna a növekedés, vagy valamilyen válság alakulna ki Görögország, vagy Ukrajna miatt. Ez azonban nem fenyeget, ha hamarosan olyan szerződést köthetnek, amely minden tagállamban hasonló feltételeket biztosít a Kínából érkező befektetők számára.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez