Piroggal vernék vissza az amerikai gyorskaját az orosz rendezők

Mit szeretne? Dupla sajtos McRoyal szendvicset, vagy húsos pirogot? Tölcséres McFreeze-t, vagy málnazselét? McMuffint, vagy hajdinakásás palacsintát? Ilyen választás elé kerülhet hamarosan Oroszország, ha megvalósítják az amerikai McDonalds hazai alternatíváját. Vlagyimir Putyin támogatja az ötletet.

Hogy megalapítsák az orosz gyorsétterem-láncot, majdnem egymilliárd rubel támogatást kért még március közepén a híres orosz rendező, Nyikita Mihalkov és testvére, Andrej Koncsalovszkij az orosz elnöktől. Putyin annyira jónak tartotta az ötletet, hogy március 24-én utasította is Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettest, hogy ma tárgyaljon a javaslatról a gazdasági, az ipari és kereskedelmi, illetve a mezőgazdasági miniszterrel.

Az orosz McDonalds a már létező „Együnk otthon!” (Jegyim doma!) márkára épülne, melynek tulajdonosa egyébként Koncsalovszkij felesége, Julija Viszockaja. A lánc olyan kis kávézókból állna, ahol hazai termékeket árulnának, és a menü 30-40 százalékát a helyi gazdák terményei adnák. A hálózat konyhái többek között óvodákat és kollégiumokat is ellátnának. A projekt bevezetéseként Moszkva és Kaluga megyékben két konyhát és 41 kávézót nyitnának meg. Az ötletgazdák szerint így az orosz mezőgazdaságot, valamint a kis- és középvállalkozásokat is támogatni lehetne.

Hogy pontosan milyen ételeket fogyaszthatnánk az orosz McDonaldsban, egyelőre nem lehet tudni. Az étteremtulajdonos és gasztroműsorvezető, Julija Viszockaja honlapján – Jegyim Doma! – elég széles a választék. A szokványos céklalevesen és pirogon kívül pesztós tészták is vannak, de még a húsvéti sütinyalóka receptje is megtalálható.

A legnagyobb konkurens, a McDonalds moszkvai irodájának sajtóosztályát is megkérdezte ma reggeli cikkében a dologról a Kommerszant napilap. Oroszország legnagyobb gyorsétterem-lánca nem fél a versenytől, mert szerinte nagy lehetőségek vannak az orosz piacon. Ugyanakkor Mihail Goncsarov, a hazai palacsintalánc (Tyeremok) vezetője arra figyelmeztet, hogy a projekt akkor lehet nyereséges, ha egy átlagos számla nem kisebb 350 rubelnél (körülbelül 1.770 forint).

Nem a rendező-fivérek az elsők, akik nemzeti gyorsétterem-lánc létrehozását javasolják – emlékeztet a jelentős orosz üzleti napilap, a Vedomosztyi mai cikke. Az Orosz Bisztrót be is jegyezte az 1990-es évek közepén a 2010-ben hangos botrányok közepette leváltott moszkvai polgármester, Jurij Luzskov. Bár sokat invesztáltak az ötletbe, mára mégis nagyon visszaesett a hálózat megítélése. Sokan inkább csak egy lepukkant kocsmának tartják. A KFC-re válaszul 1993-ban nyílt meg a csirkehúsos szendvicseket forgalmazó Rosztik’sz. A különböző tulajdonosváltások végül odáig vezettek, hogy 2010-ben az amerikai Yum! megvásárolta az akkor már Rosztik’sz-KFC néven működő hálózatot.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez