Megtartották az első “Biblia-maratont” Izraelben

Szigorú biztonsági intézkedések közepette, de nagyobb baj nélkül zajlott le Izrael első “Biblia-maratonja”, amellyel egy ismeretlen ószövetségi futárnak állítottak emléket. Ciszjordánia egyre közkedveltebb hely nem csak a palesztin, hanem a zsidó futók számára is.

Körülbelül 2200 izraeli indult ma reggel az első izraeli „Biblia-maratonon”. A versenyre Ciszjordániában került sor, nagyon szigorú biztonsági felügyelet mellett. Erre azért volt szükség, mert néhány nappal ezelőtt a célvonalhoz közel két izraeli katonát késelt meg egy palesztin ámokfutó. De tüntetések is motiválták a fokozott rendőri jelenlétet: palesztinok tiltakoztak az ellen,hogy a maraton miatt lezárták a Ramallahba, Nabluszba és Dzsenínbe tartó utakat. A rendezők már hónapokkal ezelőtt hozzáláttak a szervezéshez, tárgyaltak a palesztin és az izraeli hatóságokkal, rabbik tanácsát kérték ki, és a sportszövetséggel is egyeztettek.

A rendezvényt egy zsidó telepes mozgalom szervezte. A futók elhaladtak a Biblia – pontosabban az Ószövetség – egyik legfontosabb helyszíne mellet”. A rajt reggel 5:30-kor Rosh Haajinban volt, a cél pedig a Tel Shilo nevű helyen, a teljes távolság körülbelül 42 kilométer. A versennyel állítottak emléket a Sámuel könyvében olvasható “ismeretlen futárnak”: egy Benjámin törzséből származó fiatalember elmenekült az Even Ezer-i csatából, ahol a filiszteusok győzelmet arattak a zsidók felett. A hírnök megállás nélkül futott el Shilohba, ahol mindenkinek elmondta a vereség hírét és Éli főpap fiainak a halálát.

A célvonal
A célvonal

„A futóversenyben résztvevők mind izraeliek voltak, csupán egy-két külföldi indult a Biblia-maratonon” – nyilatkozta az AFP-nek Shahar Tzadok, az egyik szervező. A résztvevők között voltak hivatásos sportolók, városiak, zsidó telepesek, sőt még hászidok is. A győztes a Kfar Sababól származó Ariel Rosfeld lett. A Biblia-maratonnal párhuzamosan rendeztek egy „félmaratont” is (26 kilométer) Arielig; egy 15 kilométereset Ariel és Shilohba között, és egy 5 kilométerest Shilohon belül.

A dobogósak: 1.Ariel Rosenfeld 2. Yosef Fish 3. Zion Neger
A dobogósak: 1.Ariel Rosenfeld 2. Yosef Fish 3. Zion Neger

Két héttel a “Biblia-maraton” előtt a palesztinok is megtartották harmadik „palesztin maratonjukat” Ciszjordániában. Azt a 42 kilométert az idén nagyjából 3 ezren futották le, és egy gázai férfi, Nader am-Masri lett a győztes.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez