A férfi, aki a saját gyerekeiért kér sokmilliós váltságdíjat

Az izraeliektől kér segítséget egy szíriai anya. Meg akarja találni három gyermekét, akiket az apjuk rabolt el tőle. A palesztin férj elengedné a két fiút és a lányt, de csak ha az asszony fizetne. 150 ezer dollárt.

A történet úgy kezdődött, mint a jobb romantikus filmek. Ajsa Dzsabajli, egy gazdag szíriai szappangyáros 27 éves lánya francia irodalmat tanult az aleppói egyetemen, amikor találkozott Oszama Hamdannal. A dzseníni férfi 42 éves volt, kedves és jóképű. Ösztöndíjjal érkezett Ciszjordániából Szíriába, hogy fogorvosnak tanuljon. Egymásba szerettek, összeházasodtak, és hamarosan két gyerekük született. Nazir most 11, Lajla 10.

Ajsa ma 40. Azt meséli, hogy miután a két gyerek világra jött, a férje hirtelen megváltozott. “Azt követelte, hogy maradjak otthon, inni kezdett, vert is, és – miután tudta, hogy gazdag a családom -, pénzt is követelt. Sokat.” Az asszony nem fizetett, a férj pedig, miután nem tudott fogorvosként befutni Aleppóban, hazatért Dzsenínbe. Egyedül.

Két évvel ezelőtt a háború elől Jordániába menekült a nő a két gyerekkel. A családfő is csatlakozott hozzájuk, és megszületett a harmadik gyerek, Dzsazan. De az újra megtalált idill nem tartott sokáig. “Azt követelte, hogy a családom vegyen neki egy fogorvosi rendelőt Ammanban. Mondtam, hogy a háború megtépázta a vagyonunkat, de ettől persze még rosszabb lett a helyzet” – mondja az ynet.news-nak az asszony.

Tavaly Dzsabajlit meghívták egy kreatív írói kurzusra, Isztambulba. “Bár 8 hónapos babánk volt, a férjem biztatott, hogy menjek. Sőt, követelte. Azt ígérte, ő majd vigyáz a gyerekekre, minden rendben lesz.” Eszébe sem jutott, hogy éppen átvágják. “Egy hét múlva, amikor hazaértem Ammanba, a ház üres volt.” A nő eszeveszett kutatásba kezdett, végül barátoktól megtudta: Oszama Dzsenínbe vitte a kislányt és a két fiút.

gyerekek

Egy hónappal később üzenet jött: ha viszont akarod látni a gyerekeket, fizess 150 ezer dollárt. Ez úgy 40 millió forint. “Amikor világos lett, hogy a férjem pénzt próbál kicsikarni tőlem, végzést szereztem egy ammani bíróságtól arról, hogy vissza kell adnia a kisbabát. A két nagyobbik gyereknél jogi problémák merültek fel: a férjem már bejegyeztette őket az izraeli belügyben palesztin polgárokként.”

A nő mindent megtett, hogy eljusson Dzsenínbe a gyerekekhez. De, lévén szíriai állampolgár, nem kapott utazási engedélyt. Elkeseredettségében Abdullah jordán királyhoz és Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz fordult, de egyikük sem válaszolt. Akkor újságírók siettek a segítségére, jordániai és ciszjordániai lapokban jelent meg a szívszorító történet, de hiába.

“A férjemnek kő van a szíve helyén. Vagy fizetek, vagy soha nem látom a gyerekeket.”  Az elkeseredett asszony most az izraeliekhez fordult. Az ottani lapokat olvassák a Palesztin Hatóságnál is. Hátha. Mert ő nem akar mást, csak átölelni és felnevelni a gyermekeit.

Fotó: Ynetnews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez