Fuss a diktátorral!- külföldi maratonisták Észak-Koreában

A hivatalos utazási iroda, a Koryo 280 résztvevőt szállít a nagy észak-koreai maratonra, mely Kim Ir Szen szülőhelyének nevét viseli, és amelyet vasárnap rendeznek meg Phenjanban. Februárban betiltották, de márciusban engedélyezték a külföldiek részvételét a maratoni versenyen Észak-Korea fővárosában.

Miért tiltották ki a külföldieket februárban? Mert féltek az Ebola vírustól. Legalábbis ez volt a hivatalos magyarázat. Azután rájöttek: az Ebola talán már nem oly nagy veszély. Márciusban újra engedélyezték a részvételt. A brit-ausztrál David Gethink boldog. Ő ugyanis különleges rekordot akar felállítani: hét nap – hét maratoni verseny- hét kontinensen. A spanyol Merche del Valle is örül, hogy részt vehet a maratoni versenyen Észak-Korea fővárosában. Ő korábban futott maratonin Mongóliában, ahol Dzsingisz kán nevét viselte a nagy futás. Ott volt ezenkívül Angkor Vatban- Kambodzsában, és lefutotta a távot Borneó szigetén is. Phenjanban lesz a maratonin kívül 10 kilométeres futás és fél maratoni is. A résztvevők a Kim Ir Szen stadion körül köröznek majd egy tízkilométeres körben.
A versenyt elismeri a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is. Sokan annak a jelét látják ebben, hogy a világtól elzárkózó Észak-Korea hajlandó az enyhülésre. A kínai külügyminiszter nemrég javasolta: kezdjék újra a hatoldalú tárgyalásokat a koreai félszigetről, melyek több mint hat éve szünetelnek. Lehet, hogy a vasárnapi maratoni Phenjanban az észak-koreai nyitás nyitánya lesz?

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez