Kiengedték a börtönből a terrorvezért

Péntek reggel elhagyta pakisztáni börtönét Zakhiur Rehman Lakvi, akit Indiában a mumbai terrorakció szervezőjének tartanak. 2008-ban iszlamista fanatikusok 165 embert köztük egy zsidó vallási közösség vezetőit gyilkolták meg India kereskedelmi fővárosában, Mumbaiban – régebbi nevén Bombayben.

Az akcióért a Laskar e Taiba nevű fanatikus iszlamista szervezet vállalata magára a felelősséget. Korábban ennek a szervezetnek a fegyveresei Kasmírban harcoltak az indiai hatóságok ellen – Pakisztán titkosszolgálatának támogatásával. Emiatt Indiában ujjal mutogattak Pakisztánra amikor a fanatikus szervezet fegyveresei napokig gyilkoltak Mumbaiban. Luxus szállodákat foglaltak el és ott sok vendéget megöltek. Egy haszid zsidó központot is elfoglaltak, és az azt irányító zsidó házaspárt megölték. A terroristák többségét megölték az akció során. Egyikük fogságba esett, őt halálra ítélték és kivégezték, bár Indiában ritkán hajtanak végre halálos ítéletet.
A fanatikus iszlamista szervezete vezetőjét a pakisztáni hatóságok már 2008 decemberében őrizetbe vették, de elítélni azóta sem sikerült. A bíróság úgy rendelkezett, hogy a terrorista főnök óvadék ellenében szabadlábra kerülhet. Ezt a hatóságok megkontrázták, és a belügyminiszter megakadályozta a szabadonbocsátását. Péntek reggel mégis kiengedték a börtönből a terrorista vezért, aki így könnyen kereket oldhat. “Kiábrándító az, ami történt!”- nyilatkozta India belügyminisztere arról, hogy Pakisztánban szabadon engedtek egy iszlamista vezért, aki felelős azért, hogy harcosai legyilkoltak 165 embert 2008-ban Indiában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez