Pakisztán elutasította a szaúdi kérést: nem küld katonákat

Hiába volt Pakisztán is tagja a szaúdi vezetésű, a jemeni húszik ellen irányuló koalíciónak, Iszlámábád igyekezett magát távol tartani az eseményektől. Április 10-én a pakisztáni parlament leszavazta a “szaúdi kérést”, s ebben nem kis szerepe volt az iráni diplomáciának.

A pakisztáni törvényhozók egyhangúlag leszavazták a Jemen elleni katonai fellépést, és megerősítették, hogy “Iszlámábád semleges pozícióra helyezkedik” a konfliktussal kapcsolatban. A jemeni légitámadások megkezdése óta Pakisztánban éles vita bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy a közép-ázsiai ország részt vegyen-e a koalícióban, és támogassa-e aktívan a síita ötös ágához tartozó húszik elleni légicsapásokat. A pakisztáni parlamentben arról tartottak most pénteken szavazást, hogy “elfogadják-e a szaúdi kérést, miszerint katonákat küldenek Jemenbe és Szaúd-Arábiába”.

A pakisztáni parlament elismerte a pakisztáni-szaúdi kapcsolatok jelentőségét és a két ország közötti szoros katonai kooperációt. Ezzel együtt komoly aggodalmának adott hangot a súlyos humanitárius helyzet miatt Jemenben, ami “aláássa a régió biztonságát”. Viszont, amikor arról szavaztak, hogy Iszlámábád küldjön-e szárazföldi csapatokat Szaúd-Arábia kérésére, szinte minden képviselő felszólalt a lépés ellen:

“Pakisztán semleges álláspontot képvisel és a diplomáciai tárgyalásokat preferálja”.

A pakisztáni elutasításban nem kis szerepe volt Iránnak. Az elmúlt napokban az iráni diplomáciai aktív tevékenységet folytatott azért, hogy Iszlámábád “kiszálljon a koalícióból”. A hét elején Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter Pakisztánban járt, és arra kérte a törvényhozókat, valamint Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnököt, hogy utasítsák el a szaúdi kérést, és a politikai megoldást szorgalmazzák. Teherán – a pakisztáni vezetésen kívül – Ankarával is tárgyal arról, hogy Törökország fejezze be a koalíciónak nyújtott támogatást, sőt az iráni média azt is megszellőztette, hogy Omán nem katonai erővel vesz részt a jemeni intervencióban, mivel tart az iráni-ománi kapcsolatok megromlásától, és attól, hogy ezzel végleg megszűnne Maszkat “semleges és egyensúlyozó politikája” Szaúd-Arábia és Irán között.

Egyelőre még kérdéses, hogy ez a döntés mennyire befolyásolja a pakisztáni-szaúdi kapcsolatokat. Szaúd-Arábia az egyik legnagyobb donorja Pakisztánnak: az Egyesült Államok és Kína után a Perzsa-öböl menti ország utalja át a legtöbb segély a közép-ázsiai országnak. Tavaly például 3 milliárd dollárt “ajándékozott” Iszlámábádnak, hogy ezáltal mgerősödjön a pakisztáni rúpia. Az elmúlt évtizedek alatt körülbelül 40 000 pakisztáni állomásozott a Perzsa-öböl menti monarchiában. Nagyon szoros együttműködés van a két ország között regionális szinten is: Pakisztán támogatja a szaúdi álláspontot Szíria és Irak esetében. Azonban az utóbbi időben egyre több területen alakult ki véleménykülönbség a felek között: Nawaz Sharif például meg van győződve arról, hogy az iráni atomprogram békés célokat szolgál, és nem jelent fenyegetést Iszlámábádra nézve, és igyekszik javítani az iráni-pakisztáni viszonyon is.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez