Mennek-e pakisztáni katonák Jemenbe?

Szaúd Arábia- Pakisztán stratégiai szövetségese- felkérte Iszlamabadot: küldjön katonákat Jemenbe a siita offenzíva megállítására! Iszlámábádban a parlamentnek hétfőn kell döntenie az ügyben, amely komolyan aggasztja Pakisztán kormányát.

Mindenképp döntő fontosságúnak tartjuk Jemen szuverenitását. – hangsúlyozta Pakisztán kormányfője miután Szaúd Arábia és szövetségesei felvették a harcot az előrenyomuló síita milíciákkal Jemenben. Korábban Jemen elnöke Szaúd-Arábiába menekült. A konfliktus erősen vallási színezetű hiszen a síita milíciákat egy iráni generális irányítja. Jemenben a síita kisebbség a lakosság 40%-át teszi ki, Szaúd-Arábiában ez az arány körülbelül 10%. Csakhogy a stratégiai fontosságú olajmezők olyan tartományokban vannak, ahol ennél jóval magasabb a síiták aránya. Ezért is létfontosságú Szaúd-Arábia számára az Irán által támogatott húszi offenzíva megállítása Jemenben.
Pakisztán régi jó stratégiai szövetségese Szaúd-Arábiának. Az olajkirályság olcsó olajat és pénzügyi támogatást nyújt Pakisztánnak. Cserébe fegyvereket és kiképző tiszteket kap Pakisztántól. Most viszont csapatokat várnak Szaúd-Arábiában a térség egyik legjobb hadseregétől. Mondhat-e nemet Pakisztán, amely Szaúd Arábia pénzügyi támogatásától függ? Mondhat-e igent amikor ez a hadsereg harcban áll a fanatikus szunnita milíciákkal Pakisztánban, ahol a lakosság mintegy 20% síita? Ráadásul Pakisztán Irán közelében mindenképp tartózkodni próbál a konfliktustól, amely odavezethet, hogy a vallási ellentétek polgárháborúvá válnak a törzsileg amúgy is megosztott országban.
A hírek szerint a pakisztáni kormány úgy akarja feloldani a dilemmát, hogy fegyvert és kiképző tiszteket küld a jemeni frontra, de reguláris csapatokat nem. Beéri-e ennyivel Szaúd Arábia, melynek komoly légiereje és flottája van, de szárazföldi csapatainak harckészültségét nemigen tették próbára eddig? Ha a síita milíciák teljes győzelmet aratnak Jemenben, akkor minden valószínűség szerint szükség lesz Pakisztán hadseregére is, mert különben a Szaúd-Arábiával határos stratégiai fekvésű Jemen Irán ellenőrzése alá kerülne, amely felborítaná az erőviszonyokat a térségben.

 

Foto: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez