Csontsoványra fogytak a svéd békefenntartók Maliban

Az ENSZ mali békefenntartó missziójában szolgáló svéd kéksisakosok többször is arra panaszkodtak, hogy nincs elegendő élelmiszerük, ezért állandóan éheznek. Többségük legalább 5 kilót fogyott azóta, hogy szolgálatba álltak, és néhányan olyan szinten lefogytak, hogy a bordáik is kilátszódnak – írja a Dagens Nyheter svéd napilap.

Jelenleg 250 svéd békefenntartó szolgál a Mali északi részén található Timbuktuban, amely egyik leghíresebb történelmi városa az országnak, és ahol hatalmas pusztítást végeztek iszlamista lázadók még 2012-ben, amikor megszállták az északi országrészt.

A svéd Dagens Nyheter napilap információ szerint a svéd kéksisakosok már régóta arra panaszkodnak arra, hogy nem kapnak elegendő élelmiszert, ezért legyengültek és gyakran fáradtnak érzik magukat. A napilap felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban a csádi békefenntartók is hasonló problémával küszködtek, még mielőtt Svédország katonákat küldött volna a háborúból kiláboló nyugat-afrikai országba.

Carl Magnus Svensson ezredes a BBC-nek elmondta, hogy az ENSZ által megszabott napi élelmiszeradag 1800 kalória volt, amit most 4000-4500-ra emeltek fel. Egy átlagos embernek az ajánlott napi energiabevitelét 2000 kalória körül határozták meg. Az ez alatti kalóriamennyiség már diétás étrendnek számít. Az ezredes azt is elmondta, hogy a svéd békefenntartók mostantól saját konyhát is kapnak. Emellett engedélyezték nekik  azt is, hogy a helyi piacokon vásároljanak élelmiszert maguknak.

A katonák többsége jelezte, hogy elsősorban gyümölcsök, zöldségek és jó minőségű húsok iránt sóvárognak. Sevensson ezredes azonban elmondta: felhívta a katonák figyelmét arra, hogy a helyi lakosok döntő többsége mélyszegénységben él, és fele annyit sem esznek, mint amennyit ők kapnak. Ezért arra kérte a svéd katonákat, hogy ne „vásárolják fel” a helyi piacok készleteit, legyenek tekintettel a helyiekre is, akiknek jóval rosszabb körülmények között kell élniük, mint nekik az ENSZ táborban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez