Állandó NATO-erőt kér Észtország

Az észt elnök azt szeretné elérni, hogy folyamatosan NATO-erő állomásozzon az országában. Nem rejti véka alá, hogy mitől tart.

Toomas Ilves államfő a londoni Daily Telegraph-nak adott interjút. Azt mondja, hogy országa fenyegettnek érzi magát az orosz katonai repülések és hadgyakorlatok miatt, és Moszkva harcias retorikája is meglehetősen nyugtalanítja az észteket.

Pillanatnyilag egyetlen NATO-egység állomásozik a balti országban, az is ideiglenesen: egy 150 tagú amerikai gyalogos osztag. A NATO ötezer katonát ígért a sebezhető tagországok védelmére. Észtország 2004-ben csatlakozott a szövetséghez, melynek alapító okmánya szerint ha támadás érné az egyik tagállamot, akkor az összes többinek a segítségére kellene sietnie. Az 1997-ben kötött NATO-orosz paktum ugyanakkor megtiltja az atlanti szervezetnek, hogy állandó támaszpontjai legyenek Kelet- és Közép-Európában.

Ilves elnök szerint éppen itt az ideje annak, hogy Brüsszelben felismerjék: a biztonsági környezet igencsak megváltozott 1997, vagyis a paktum megkötése óta, és legalább egy NATO-dandárt kellene állomásoztatni Észtországban. “Százötven katona nem sok, mi úgy gondoljuk, ennél többre volna szükség. Az oroszok 40-80 ezer katonával gyakorlatoznak a határaink mögött. Mégis bennünket okolnak a helyzet eszkalálódásáért, és Moszkvában azt mondják, ellenlépéseket kell tenniük.”

Az észt államfő szerint az orosz csapatok alig négy óra alatt képesek elérni az észt fővárost, Tallint, amely mindössze 218 kilométerre van a narvai orosz határtól. A NATO azt állítja: az 5 ezres gyorsreagálású haderő, amelyet a szeptemberi Wales-i csúcson ígért, 48 órán belül telpíthető a kelet-európai tagállamokba egy orosz agresszió esetén. Ez jó ötlet, de valószínűleg későn jönne a segítség – mondja Ilves elnök. Észtországnak mindössze 5300 fős hadserege van, a légtere védelmében pedig teljesen a NATO-ra van utalva. Tavaly az atlanti szövetség megnégyszerezte, négyről 16-ra emelte a balti térség fölött járőröző gépei számát. Ez persze még így is apró töredéke csak az Oroszország rendelkezésére álló harci gépek számának – emlékeztet a BBC.

Fotó: az észt elnök Narvában, februárban, az 1918-as, első függetlenné válás évfordulóján. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez