Mit kapnak szilveszterre az űrhajósok?

A filmekben általában azt látjuk, hogy valamilyen meghatározhatatlan halmazállapotú, legtöbbször elég visszataszító ételt fogyasztanak az asztronauták. A Russia Beyond the Headlines azonban ellátogatott egy orosz létesítménybe, ahol összeállítják az űrben fogyasztható menüket. A valóságban egészen gusztusos ételeket küldenek az űrhajósoknak.

Moszkvától csupán három kilométerre található Izmailovo, ami csak abban különbözik a többi orosz kisvárostól, hogy itt található az egyetlen olyan létesítmény, amely az űrhajósok ellátásával foglalkozik.

Az itt készült ételeket különleges eljárásokkal a lehető legkisebbé és legkönnyebb halmazállapotúvá alakítják át, majd vákuumcsomagolásban küldik az asztronautáknak. Az űrállomáson pedig vizet adnak hozzá, majd egy bizonyos ideig állni hagyják. Ha eltelt a megfelelő idő, a korábban összezsugorodott étel felveszi eredeti formáját, és kész a fogyasztásra.

Egy űrhajós menüjében pedig olyan finomságok szerepelnek, mint a rák, a lazac és egyéb halak, vagy a kaviár. Mint kiderült, szinte bármilyen ételt el tudnak nekik készíteni, az egyetlen tiltott dolog az alkohol. A lényeg, hogy az orvosok és biológusok által összeállított étrend nagyjából napi 3000 kalóriát tartalmazzon.

Szilveszterkor különleges ételeket is kapatnak, melyeket ők választanak ki. Sőt, olyan finomságokat is küldenek nekik, mint a különböző sütik, lekvárok vagy cukorkák. Ezeken nem igazán változtatnak, egyszerűen vákuumcsomagolásban küldik fel őket.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 100 times, 5 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez