Szívás a szilveszter az űrben – még a gyerekpezsgő is tilos

Az éjféli visszaszámláláskor eszébe jutott már, vajon hogyan köszöntik az újévet a Nemzetközi Űrállomáson? Valójában nem is a hogyan a fő kérdés, hanem a mikor és a mivel.

A karácsonyi ünneplés után 2017-et is két amerikai (Peggy Whitson, Robert S. Kimbrough), egy francia (Thomas Pesquet ) és három orosz (Andrej Boriszenko, Oleg Novickij, Szergej Rizskov) űrhajós köszönti majd a Nemzetközi Űrállomáson. Meghatározniuk a közös koccintás idejét nem kis feladat.

Nem egyszerűen Houston, Moszkva és az űrhajósok szülőhelyének éjfelei közül kell választani. Küldetésük minden napján, így december 31-én is, összesen 16 napfelkeltében és naplementében gyönyörködhetnek az űrállomás ablakából.

A sértődést elkerülendő az űrállomáson mért idő, az egyezményes koordinált világidő (UTC) a mérvadó szilveszterkor. Persze a legénység tagjai hazájuk órái szerint küldik ünnepi üdvözleteiket onnan fentről. A közös koccintást azonban (mivel az UTC a greenwichi középidő (GMT) utóda) a reykjavíkiakkal, a londoniakkal és az accraiakkal egy időben rendezik. De szigorúan nem pezsgővel! – figyelmeztet a slate.com korábbi cikke.

Ennek csak egyik magyarázata az űrállomáson érvényes alkoholtilalom. A gyerekpezsgő, de más szénsavas ital sem tölthető a fentiek poharába. Mindenféle folyadékkal csínján bánik a legénység. A súlytalanság állapotában ugyanis könnyen szétszaladnak a vízcseppek, amelyeket lehetetlenség aztán összegyűjteni és főleg megakadályozni, hogy az űrállomás érzékeny réseibe folyjanak. Ilyen esetben a baj jóval nagyobb volna, mint egy szimpla takarítás a buli után.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez