Nyugi, nem maradnak ajándék nélkül a földön kívüliek sem!

Nem valami vidám a szeretteinktől távol karácsonyozás. A posta persze segít, hogy messze földön se maradjunk ajándék nélkül. Na de mi van a földön kívüliekkel? A Nemzetközi Űrállomás legénysége hogy kapja meg az ajándékát?

Gagarin 1961-es útja után csak 7 hét évvel karácsonyozott ember először a Földön kívül. Akkor Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders az Apollo 8 fedélzetén keringett a Hold körül. Figyelmeztette is őket a NASA, hogy az alkalomhoz illő rádióüzenettel készüljenek.

Miközben 1968 karácsony estéjén tízszer kerülte meg a Holdat az Apollo 8, a legénység a Teremtés könyvének első tíz versét olvasta be a rádióba. Alkalomhoz illőnek gondolták, mivel a szöveg a kereszténység mellett sok más vallás alapja is. Majd jókívánságokkal búcsúztak:

„Jó éjszakát, sok szerencsét, boldog karácsonyt és Isten áldjon benneteket, mindannyiótokat a jó öreg Földön!”

Legközelebb majd csak 1973-ban ért embert az űrben a karácsony. A Skylab 4 legénysége üres konzervdobozokból készítette el karácsonyfáját – írja a space.com. Azóta jóval alaposabban és már jó előre készülnek a karácsonyra az űrhajósok és az űrközpontok. Sőt, aznap a legszükségesebb feladatokon kívül még dolgozniuk sem kell.

Jelenleg Peggy Whitson, Andrej Boriszenko, Robert S. Kimbrough, Oleg Novickij, Thomas Pesquet és Szergej Rizskov teljesítenek szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Az Associated Press tudatta: karácsonyi ajándékaik, menüjük és zoknijaik szállításáról a japán Kounotori teherűrhajó már december 13-án gondoskodott.

Kép: Kevin Ford, Chris Hadfield, Jevgenyij Tarelkin, Roman Romanyenko, Tom Marshburn és Oleg Novickij a Nemzetközi űrállomáson, 2012. december 24. (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez