Így szavaz majd kedden az amerikai űrhajós az űrből

Jelenleg két orosz űrhajós mellett egy amerikai, Shane Kimbrough dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson. Hiába köröz 27.000 km-re a szavazófülkék fölött, kedden ő is leadhatja voksát az egyik elnökjelöltre.

Az oroszok Mir Űrállomására 1996 szeptemberében érkezett meg az amerikai John Blaha. Ez még jóval azelőtt volt, hogy az esetleges helyszíni átjelentkezéseket kérvényezni lehetett volna. Így Blaha nem tudott részt venni az elnökválasztáson november 5-én.

Ekkor határozta el az Amerikai Űrkutatási Központ (NASA), hogy kijárják űrhajósaiknak a voksolási lehetőséget. Az egyik űrhajós felesége, Susan Anderson állt a kezdeményezés élére. Mivel a legtöbb űrhajós Houston környékén él, a texasi törvényhozók dolgozták ki a megoldást. Ezt végül az akkori kormányzó, George W. Bush írta alá 1997-ben.

Ugyanabban az évben meg is érkezett az űrből az első szavazat David Wolftól. Susan Anderson férje, Clayton 2007-ben voksolhatott az űrből. Na de hogy is megy ez? A választ az amerikai The Atlantic és a NASA írta le.

A választási procedúra már kilövésük előtt egy évvel megkezdődik az űrhajósok számára. Ekkor döntik el, milyen választáson akarnak majd részt venni űrbeli küldetésük idején. Aztán hat hónappal később megkapják a szokásos regisztrációs lapot és az átjelentkezési kérvényt.

November 8-án Shane Kimbrough egy titkosított PDF-dokumentumban kapja majd meg az elektronikus szavazólapot. Azt visszaküldi a Földre, miután választott a republikánus Donald Trump és a demokrata Hillary Clinton között. Voksát egy tisztviselő (és csakis ő) megnézi, átmásolja egy papír szavazólapra és hozzáteszi a többihez.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez